SvijetOkeanijaIndonezija: Evakuisano stanovništvo zbog vulkanske erupcije

Indonezija: Evakuisano stanovništvo zbog vulkanske erupcije

Vlasti su naredile evakuaciju nakon što je eruptirao vulkan na udaljenom indonežanskom ostrvu, izbacivši oblak sivog pepela u zrak, objavili su lokalni mediji u nedjelju.

“Planina Ibu, koja se nalazi na ostrvu Halmahera, eruptirala je 18. maja navečer, a pepeo je bio visok četiri kilometra“, saopštio je Indonezijski centar za vulkanologiju i ublažavanje geoloških katastrofa (PVMBG).

Abdul Muhari iz centra rekao je da su stanovnike najmanje sedam sela evakuisali zajednički timovi koji se sastoji od policije, vojske i službenika za traganje i spašavanje.

Nije naveden broj evakuisanih ljudi, ali vlasti su preporučile da se evakuiše radijus od sedam kilometara.

PVMBG je podigao nivo uzbune vulkana na najviši nivo 16. maja, nakon što je planina Ibu eruptirala više puta ranije u maju.

Smještena na takozvanom “pacifičkom vatrenom prstenu”, Indonezija, najveća naseljena muslimanska zemlja, doživljava česte seizmičke i vulkanske aktivnosti sa 127 aktivnih vulkana.

Od 11. maja, bujne poplave i hladni tok lave sa planine Marapi, jedne od najaktivnijih u provinciji Zapadna Sumatra, zahvatili su nekoliko obližnjih okruga nakon obilne kiše, a stradalo je više od 60 ljudi.

Prošlog mjeseca, vulkanske erupcije u provinciji Sjeverni Sulavesi dovele su do otkazivanja desetina letova, što je utjecalo na hiljade putnika, pošto su vlasti zatvorile aerodrom Sam Ratulangi.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE