NaslovnicaPreporukaIndija zabran...

Indija zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu kako bi smanjila otpad

Indija je u petak uvela zabranu jednog broja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u pokušaju da se uhvati u koštac s otpadom koji u velikoj količini završi u rijekama.

Međutim, stručnjaci kažu da će se ovom zabranom vlasti u Indiji suočiti s velikim preprekama jer su proizvođači nepripremljeni a s druge strane tu su i potrošači koji ne žele platiti više, javlja AFP.

Indija proizvede oko četiri miliona tona plastičnog otpada godišnje, od čega se oko trećina ne reciklira i završi u vodotocima i na odlagalištima koja se redovito pale i time pogoršavaju zagađenje zraka.

Krave koje jedu plastiku uobičajen su prizor u indijskim gradovima, a nedavna studija pronašla je tragove plastike u izmetu slonova u sjevernim šumama države Uttarakhand.

Procjene se razlikuju, ali otprilike polovina dolazi od predmeta koji su se jednom koristili, a nova zabrana pokriva proizvodnju, uvoz i prodaju predmeta poput slamki i čaša izrađenih od plastike, kao i omota na kutijama cigareta.

Za sada su izuzeti proizvodi poput plastičnih vrećica ispod određene debljine i tzv. višeslojne ambalaže.

Inspektori će od petka početi provjeravati da nijedan dobavljač ili distributer ne krši pravila uz opasnost od maksimalne novčane kazne od 1.265 američkih dolara ili petogodišnje zatvorske kazne.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.