Incko: Ustavni sud BiH potvrdio da je 1. mart Dan nezavisnosti BiH

Priznato bez obzira na stavove Dodika

Incko: Ustavni sud BiH potvrdio da je 1. mart Dan nezavisnosti BiH

Uporno negiranje datuma od RS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo ambasadorima, šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava, međunarodnim organizacijama i misijama akreditiranim u BiH u kojem je naveo da u “BiH ne postoji zakon o državnim praznicima niti postoji konsenzus predstavnika konstitutivnih naroda i entiteta u vezi s tim pitanjem”. 

– Kao rezultat toga ne postoji ni Dan nezavisnosti BiH niti je 1. mart državni praznik u BiH, kako vas godinama obmanjuju političari iz Federacije BiH. Obilježavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u ionako podijeljenoj zemlji kakva je BiH – naveo je Dodik u pismu, koje su prenijeli mediji u RS, a povodom prijema koji su organizirali predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović u Predsjedništvu BiH povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH. 

Dodik je naveo, također, da prisustvo ambasadora ili predstavnika ambasada na čijem su čelu bilo kakvim obilježavanjima koja imaju veze sa 1. martom predstavlja ignoriranje zvaničnih stavova BiH i „grubo miješanje u neriješena unutrašnja pitanja u BiH“. Međutim, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) sinoć je na svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH organiziranom povodom proslave 28. godišnjice otkad je BiH stekla nezavisnost podsjetio kako je i Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom presudom zaključio da je 1. mart Dan nezavisnosti BiH dok se to ne promijeni. 

Naglasio je da je poslije referenduma u Sloveniji i poslije referenduma u Hrvatskoj Evropska unija željela vidjeti šta se dešava u BiH i kakvu budućnost građani žele.  

– Referendum je zato i organiziran 29. februara i 1. marta i oni koji su učestvovali u glasanju, njih 99,7 posto, glasalo je za samostalnost i nezavisnost BiH iako se kasnije to osporavalo – istaknuo je Incko. 

Poslije takvog rezultata građanskog “da” nezavisnosti, 22. maja 1992. godine BiH je primljena u Ujedinjene narode, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom, te stoga Incko ističe da Bosna i Hercegovina ima pravo da slavi taj dan. 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, kao što je poznato, odbacio apelacije dijela zastupnika Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska o pitanju ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao Dana državnosti BiH kao neosnovane. Ustavni sud je na sjednici od 6. jula 2017. godine utvrdio da je Zakon o proglašenju praznika u skladu s Ustavom te da za zastupnike sporne odredbe nisu u suprotnosti s Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

avaz