Incijativa za prvu ženu na novčanici dolara

624

Američka senatorica iz New Hampshirea Jeanne Shaheen pokrenula je inicijativu za stavljanje slike prve žene na dolarsku novčanicu.

Shaheen je uputila u proceduru zakon kojim se predlaže da sliku predsjednika Andrewa Jacksona na novčanici od 20 dolara zamijeni neka istaknuta Amerikanka, prenose agencije.

Na kratkom popisu kandidatkinja koji je izrađen anketiranjem hiljade Amerikanaca su Rosa Parks, koja se borila protiv segregacije, prva američka dama Eleanor Roosevelt koja je do kraja života ostala aktivna u politici i diplomaciji, Harriet Tubman koja se borila za ženska prava i prva žena poglavica Čerokija Wilma Mankiller (Wilma Ubojica Muškaraca).

“Naše novčanice važan su dio naših svakodnevnih života i odražavaju naše vrijednosti, tradiciju i povijest”, napisala je Shaheen. “Odavno je vrijeme da se na taj način oda priznanje ženama.”

Prema podacima američkog novčarskog zavoda tri su žene dosad bile na kovanicama. Književnica i aktivistkinja Helen Keller, prva gluha i slijepa osoba koja je stekla akademsko obrazovanje, na kovanici od 25 centi iz Alabame, a na rijetko korištenoj kovanici od dolara Sacagawea, Indijanka koja je radila kao vodič na ekspedicijama i Susan B Anthony, koja se zalagala za ulazak žena u politiku.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.