In Memoriam: Mirsad Mahmutović

Prof. Mirsad ef. Mahmutović rođen je 04.09.1953.g. u Biskovićima općina Zenice.

Na Ahiret preselio 28.10.2019. godine, u 66. godini života.


Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu.
„Gazi Husrevbegovu medresu“ završava 1975. godine u Sarajevu.

Potom odlazi na služenje vojnog roka. Po povratku radi kao imam, muallim i hatib u džematima Dobriljeno i Grm kod Zenice. U službi ostaje do 1979. g. kada odlazi u Medinu, na studij.
U Medini ostaje pet godina i završava Fakultet hadiskih znanosti na Islamskom Univerzitetu „Džamiatu el islamijjeh“.
Vraća se u domovinu 1986.g. i zapošljava na mjesto glavnog imama u Medžlisu IZ-e Gračanica, kod Visokog, gdje radi do 1994.g.

Dao je značajan doprinos odbrani BiH u vrijeme agresije na BiH. U tom periodu zajedno sa još nekim ljudima stvara temelje vojnom školstvu Armije R BiH. U toku rata pokreće list „El-Hidaje“, koji izlazi u periodu od 1992.g. do 1994.g. Ovaj časopis tretira vjersku, kulturnu i ratnu zbilju bosanskih muslimana u tom periodu. Bio je pripadnik Armije BiH sve do marta 1996.g.
Radio je i kao redovni predavač predmeta „Hadis“ u „Elci Ibrahim-pašinoj“ medresi u Travniku, i u medresi „Osman-ef. Redžović“ kod Visokog.
Bavio se i spisateljskim aktivnostima a svoje tekstove objavljuje u „Preporodu“, „Islamskoj misali“, „Muallimu“ i „Glasniku“.
Objavljuje više djela iz područja islamske znanosti knjige:
„Povodi nastanka nekih Vjerovjesnikovih hadisa“,
„Od Bosne do Arabije“,
te udžbenik za treće razrede naših medresa za predmet „Hadis“, itd.

1996 godine dolazi na mjesto šefa Ureda za bošnjačku dijasporu. U okviru Ureda za bošnjačku dijasporu pokreće časopis „Vijesnik bošnjačke dijaspore“ kojeg od 1999 g. možemo čitati i putem interneta.

Bio je oženjen i otac je troje djece, dva sina Ahmeda, Abduselama i kćerke Hatidze.

Preuzeto i korigovano sa: bosnjaci.net