In Memoriam: Kadić Muhamed

KADIĆ MUHAMED 1943.-2021.

Devetnaestog dana mjeseca februara 2021. godine prestalo je da kuca srce majstorskog kandidata ove umne igre i jednog od ključnih ljudi Šahovskog kluba Visoko, ing Kadić Muhameda.

Dugogodišnji je član ŠK i jedan od inicijatora da se u Visokom instalira „ulični šah“ što je i postignuto u neposrednoj blizini zgrade gradske vlasti, ali na žalost ne dovoljno iskorištenog za igru.

Rahmetli Muhamed je učesnik brojnih turnira u šahu gdje je nerijetko postizao jako visoke rezultate u jakoj konkurenciji. Šahovski sudija, i ono što je posebno voli jeste rad sa mladim šahistima.

Osnovao je školu šaha te tako imao priliku da se druži sa najmladjim šahistima, prenosio im svoje znanje i poticao u sticanju vještina igranja šaha.

Jedna od posljednjih aktivnosti bila je šahovski turnir osnovaca na kome je po njegovoj izjavi nastupilo i nekiliko djevojčica što ga je posebno obradovali i već je imao planove i ideje šta i kako nastaviti dalje. Ali kratkotrajna bolest koja ga napade u nekoliko poteza postiže i mat, te tako svi ljubitelji ove sportske discipline osjećaju tugu zbog odlaska Kadić Muhameda.

Kroz djelovanje u šahovskom klubu Visoko uvijek bio na raspolaganju šahistima i organizatorima turnira Sportsko saveza, Saveza za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom, Udruženja slijepih i slabovidnih, škole šaha…

Muhamede, neka ti je lahka zemlja bosanska i nadm se da ćeš nastaviti tamo negdje sa ovom umnom igrom i postizati i dalje dobre rezultate.

Senad Goralija