IN MEMORIAM: Džemil Kruezi – Šok

Sa velikom žalošću, prenosimo vijest da je preminuo simbol visočkih kolača i rođendanskih torti, Džemil Kruezi – Šok. Dženaza će se obaviti u ponedjeljak, poslije ikindije.

Džemo je u čaršiji poznat kao dobri čiko iz slastičarnice “Alem”. Uvijek nagodan da porazgovara, uputi toplu riječ, našali se, ali i da ”pripremi” najbolje kolače i rođendanske torte za visočku raju.

Slastičarski zanat je završio u Prizrenu, a u Visoko je doselio 1963. godine.

“Nekada davno u Prizrenu sam završio slastičarski zanat. Bolje bi bilo da sam završio nešto drugo i da sam se zaposlio u nekom obdaništu, jer previše volim djecu, a i djeca vole mene. Imam petero unučadi, a volio bih da ih imam bar dvadesetero. Moja porodica i moji unuci sada su u Prizrenu, a ja sam u Visokom od 1963. godine. Zaista volim darivati djecu. Počastim ih nekim kolačem, bombonima, dam im jednu marku.”, rekao je jednom prilikom.

Neizostavan dio slastičarnice “Alem” je dječiji osmijeh, ali i priča starih Visočana uz kahvu i kolač, priča o starim vremenima koja su prošla i neće se više vratiti.

Džemo je o Visokom i Visočanima uvijek imao samo riječi hvale, ali posebno mjesto u njegovom srcu su imala djeca:

“Rado se poigram i našalim s njima. Djeca su radost najveća, a neki kažu da su djeca i vojska najjača. Malu dječicu ne možete folirati. Ako ste im dragi i simpatični, pričat će i igrat će se s vama, a ako ste im antipatični, neće. U Visokom imam mnogo “malih jarana” i sretan sam zbog toga. Po islamskom vjerovanju, ko voli i poštuje djecu i često ih obraduje, u Džennetu ga čeka “Kuća radosti”.”

Džemo Šok će uvijek ostati zapamćen u Visokom, a visočka raja će ga uvijek voljeti i govoriti sve najbolje o njemu jer je bio jedan, zaista, poseban čovjek.

visoko.co.ba