NaslovnicaBiHImenovanje su...

Imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije i dalje na čekanju

Imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije i dalje je na čekanju. Deblokadu procedure na zahtjev visokog predstavnika Christiana Schmidta obećao predsjednik ovog entiteta Marinko Čavara, pa nastavio u pogrešnom pravcu. Bez poštovanja procedure i suprotno zakonu, Čavara, čini se, posao želi završiti sam. No, dok se nagađa o novoj listi i nezakonitim aktivnostima predsjednika Federacije, on se ne oglašava. Baš kao ni visoki predstavnik.

Federacija blokirana skoro četiri godine. Jedan mandat vladajućih uzalud. Sve uz opravdanje da nema političkog dogovora o ključnim pitanjima, a iza paravana politička predstava u režiji HDZ-a. Posljednja u nizu odigrava se Ustavni sud Federacije BiH. Nakon tri godine, zahvaljujući pritisku visokog predstavnika, slijedi imenovanje nedostajeće četiri sudije. Nakon stopiranja, predsjednik Federacije Marinko Čavara požurio, pa samoinicijativno poziva kandidate na razgovor. Ponovo, van procedure i zakonskog okvira.

“Ovo što radi predsjednik je zamajavanje i čini se obmanjivanje, stvaranje privida da se kao nešto radi, a istovremeno mislim da krši procedure, dalje kriši ustavom propisane nadležnosti predsjednika, a s druge strane mislim da u dobroj mjeri devalvira i institucije Federacije. Definitivno, mislim da devalvira i ovlasti i ono što treba da radi VSTV”, kazala je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Od sastavljanja liste kandidata do imenovanja sudija procedura je duga. U nekoliko koraka traži se onaj najbolji. Na zahtjev predsjednika Federacije, listu kandidata dostavlja VSTV BiH, što je i učinio dva puta, 2019. i 2021. godine. Ali, dalje od toga nije se išlo, 4 mjesta u Ustavnom sudu nisu popunjena.

“Nakon provedene konkursne procedure za imenovanje troje (3) sudija Ustavnog suda Federacije BiH shodno odredbama člana 17. tačka 3. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH dostavljamo prijedlog kandidata za Ustavni sud Federacije BiH usvojen na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine održanoj 16. oktobra 2019. godine”, naveo je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija.

Tada je utvrđena lista sa 11 kandidata koji su podijeljeni u tri grupe: dobar, vrlo dobar i odličan. 2021. godine procedura je nastavljena. Na listi ponovo 11 kandidata. Rezultata opet nije bilo. Odgvor iz VSTV-a isti. Promijenjen samo datum.

“Nakon provedene konkursne procedure za imenovanje jednog (1) sudije Ustavnog suda Federacije BiH, shodno odredbama člana 17. tačka 3. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH dostavljen je prijedlog kandidata za Ustavni sud Federacije BiH usvojen na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine održanoj 24. februara 2021. godine.”

Dvije liste, kandidati isti i novi. Do tada u Ustavnom sudu matematika nepromijenjena. Najmanje po dvoje iz reda konstitutivnih naroda i jedan iz reda Ostalih. U aktuelnom sazivu nedostaje po jedan sudija iz reda Bošnjaka i Srba. No, na posljednjem spisku jedan kandidat nedostaje. Dubravko Čampara iz reda Ostalih 2021. godine bez prijave. No, špekuliše se, da bi ponovno mogao biti na Čavarinoj listi.

“On bi vjerovatno to i želio, želio da imenuje sudije one koje odgovaraju jednoj politici. Ne vjerujem njemu lično nego zbog politike koju on predstavlja. On na to nema pravo. Nema pravo u Ustavu, nema pravo u procedurama koje su definisane”, dodaje Mahmutbegović.

Inače, mjesto u Ustavnom sudu Federacije BiH iz reda Ostalih je popunjeno. Ipak, to nije spriječilo čovjeka sa američke crne liste da barem pokuša nastaviti istim putem do konačnog cilja. Odmah nakon pismenog odgovora visokom predstavniku da će imenovati sudije, proceduru nastavlja sam. Koga je pozvao zvanično nije poznato. Jedan od kandidata sa VSTVove liste je Enver Išerić. Za sada, jedini koji se oglasio nakon igrokaza o imenovanjima. Poručivši da Čavara nema kredibilitet za imenovanje na ovu funkciju, te da se pozivu neće odazvati. A, oni koji se odazovu, na mjesto sudije Ustavnog suda neće moći bez podrške potpredsjednika Federacije Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića. Bez njihovog potpisa, ali i većine u Domu naroda Čavarin izbor nema budućnosti.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.