NaslovnicaSvijetIme novog bri...

Ime novog britanskog premijera bit će objavljeno u ponedjeljak

Velika Britanija će u ponedjeljak saznati ime novog premijera. Vladajuća Konzervativna stranka tog dana objavit će rezultate glasanja svojih članova za dvoje kandidata za premijera, Liz Truss i Rishija Sunaka, prenosi Anadolija.

Kandidat koji dobije više glasova članova Konzervativne stranke automatski postaje premijer, kao i lider te stranke, koja trenutno ima većinu u britanskom Domu komuna (donji dom Parlamenta Velike Britanije).

Kako bi osigurali podršku većine članova Konzervativne stranke, Truss i Sunak su proveli ovo ljeto održavajući događaje širom Velike Britanije, na kojima su odgovarali na pitanja o svojim politikama, prenosi britanski BBC.

Očekuje se da će dosadašnji britanski premijer Boris Johnson predati ostavku na to mjesto britanskoj kraljici Elizabeth II narednog dana, a ubrzo nakon toga kraljica će zvanično imenovati njegovog nasljednika na mjestu premijera.

Johnson će obavljati poslove premijera sve dok novi premijer ne preuzme tu dužnost.

Uobičajena praksa bila je da novi premijer bude pozvan u palatu Buckingham kako bi bio imenovan od kraljice, na prijedlog vladajuće stranke. No, ovaj put odstupiće se od te tradicije, te će kraljica i Johnsona i njegovog nasljednika na mjestu premijera primiti u zamku Balmoral koja se nalazi u Škotskoj.

Ukoliko novi premijer odluči da ne raspiše prijevremene izbore, sljedeći redovni izbori bit će održani najkasnije u januaru 2025. godine, javlja BBC.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.