“Imamo 18 ruku za većinu u Skupštini”AKTUELNI PREMIJER ZDK, IZ SDA, TVRDI: “Imamo 18 ruku za većinu u Skupštini”

U Zeničko-dobojskom kantonu ove sedmice desio se veliki prevrat na političkoj sceni. Koalicija predvođena SDP-om u ponedjeljak je ostala bez većine u Skupštini ZDK, a nakon samo četiri dana SDA je objavila da je obavila razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima, koji su bili uspješni; Miralem Galijašević, predsjednik SDA ZDK i aktuelni premijer u ZDK, potvrdio je za Vijesti.ba da je SDA okupila novu većinu u ovom kantonu

“Nakon raspada koalicije sedam stranaka predvođene SDP-om i neuspjelog pokušaja inaugurisanja mandatara za sastav Vlade ZDK, SDA je kao pobjednička stranka, sa osvojenih 11 mandata u kantonalnoj Skupštini, preuzela inicijativu i obavila razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima.

Razgovori su vođeni sa HDZ-om, A-SDA, SBiH i jednim nezavisnim zastupnikom. Mogu objaviti da praktično imamo većinu od 18 ruku u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona”, kaže Galijašević. 
 
Na pitanje koje su dalje aktivnosti, Galijašević odgovara:
 
“U narednom periodu slijede razgovori o formiranju rukovodstva Skupštine i izbora radnih tijela, a potom aktivnosti oko formiranja Vlade.”
 
Postavlja se i pitanje hoće li Zeničko-dobojski kanton dobiti novu Vladu prije isteka Odluke o privremenom finansiranju. 
 
“Odluka o privremenom finansiranju je na snazi do kraja marta. Mi ćemo aktivnosti oko formiranja većine, odnosno Vlade nastojati da završimo što prije, a optimista sam i siguran sam da će nova Vlada usvojiti budžet prije isteka te odluke”, kaže Galijačević. 

(Vijesti.ba)