NaslovnicaBiHIma se, može ...

Ima se, može se – Parlament BiH nabavlja tepihe, umjetničke slike…

Pandemija koronavirusa prijeti da paralizira bh. ekonomiju. Zatvaraju se tvornice, ukidaju radna mjesta. Prihodi od indirektnih poreza drastično su pali. U jeku pandemije, dok bilježimo porazne rezultate, državni Parlament, vođen parolom “Ima se, može se”, nabavlja tepihe, umjetničke slike, knjige, ali i namještaj.

Luksuz, rasipništvo, bahatost javnih institucija, sa jedne i stezanje kajiša, siromaštvo građana sa druge strane.

Na početku podaci, i to zabrinjavajući. U prvih 10 mjeseci ove godine prihodi od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini manji su za 667 miliona maraka, u odnosu na isti period prošle godine. Zbog smanjenog uvoza, smanjena je i naplata dažbina.

– U deset mjeseci ove godine došlo je do značajnog pada uvoza roba u BiH. Oko 15% je iznosio pad uvoza roba u BiH. S obzirom na to da je bio manji uvoz naplaćene su i značajno manje uvozne dadžbine – ističe glasnogovornik UIOBiH Ratko Kovačević.

Prihodi padaju, a apetiti javnih instiucija rastu. I dok u jeku pandemije mnoge evropske zemlje novac usmjeravaju u zdravstveni sektor, naša ga troši na luksuz. Tako će na stotine hiljade maraka, umjesto za nabavku zaštitne opreme za bolnice, Parlamentarna skupština BiH potrošiti na kupovinu tepiha. I ne samo to. Iz dokumenata je vidljivo da se novac troši za nabavku vozila, fiksnih tefona, umjetničkih slika, namještaja, te knjiga za biblioteku. O kakvim knjigama je riječ, nepoznanica je, ali državnim službenicima je pod hitno potrebna literatura o racionalizaciji troškova. Na to ih godinama upozorava i struka.

– Prvi korak mora biti racionalizacija potrošnje budžeta i tu ima dosta prostora. Ja zagovaram da bi trebalo sagledati mogućnost iniciranja reforme, što bi u konačnici značilo racionalniju potrošnju budžeta i podizanje prihoda – kaže Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Reforme su nužne, ali i konkretni potezi nadležnih. I dok se oni rasipaju, građani sve teže žive – posebno oni koji su ostali bez posla.

– Bez posla je 10.000 radnika, porodice su ostale, pogotovo najave prognoze svjetski monetarni fond i druge organizacije da je svaki šesti građanin u BiH građanin gladan što znači da BiH ulazi u veliku recesiju – navodi Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata PPDIVUTBiH.

Upozorenja rasipnicima, osim struke upućuju i građani. Ogorčeni su na činjenicu da se novac, u ovom momentu, troši na luksuz:

– Ovo je sramota šta rade.

– Od političara toliko gluposti smo se naslušali počev od podjele naknada za godišnje odmore, pa nadalje. Nije čudo ni ovo.

– Mislim da se trebaju fokusirati da se prevaziđe ovo stanje. Sve što nije neophodno je luksuz, trebaju malo da se preorijentišu na životna pitanja.

A životno pitanje i od vitalnog interesa je PCR aparat za potrebe građana USK-a. Da je kupljen ovim sredstvima, to bi bilo za pohvalu. Ali za luksuz i u ovom trenutku, što je previše, previše je.

visoko.ba/federalna.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.