NaslovnicaLokalne TemeIGM“ d.o.o. V...

IGM“ d.o.o. Visoko održao 15. Skupštinu udjeličara: U 2015. planirano investiranje 3 miliona KM

Članovima Skupštine, koji predstavljaju preko 100 udjeličara Industrije građevinskog materijala „IGM“ d.o.o. Visoko, prezentirani su izvještaji o poslovanju u 2014., te planovi za tekuću godinu. Istaknuto je da su aktivnosti ove visočke proizvodne kompanije, koja kontinuirano ostvaruje pozitivne rezultate, bile usmjerene na poboljšanje i povećanje poslovanja te smanjenje troškova u čemu se i uspjelo.

-Ukupna realizacija poslovanja „IGM“-a za 2014. iznosila je 25.785.000 KM što je za skoro 12% više u odnosu na prethodnu godinu. Rashodi su iznosili 25.280.000 KM, te je godina zaključena s ostatkom 505.000 KM što je za 10% više u odnosu na prethodnu godinu. Pojedinačno promatrano, ciglarski proizvodi su ostvarili poboljšanje za 7%, prihodi u trgovinama su porasti za 11%, a prihodi izvršenih građevinskih radova za 50%, dok su prihodi u Fabrici stiropora i Fabrici aluminijske i PVC stolarije zadržani na nivou protekle godine. Posebno se ističe plan proizvoda na izvoznim tržištima gdje je „IGM“ ostvario poboljšanje za 20%, prezentirao je na Skupštini Mirza Omanović, izvršni direktor „IGM“-a za finansijske i ekonomske poslove.

igm d.o.o. visokoU strukturi troškova, najviše su učestvovali troškovi trgovačke robe, preko 13 miliona KM, troškovi materijala za proizvodnju 5.150.000 KM, bruto plate i ostala primanja radnika skoro 3 miliona KM, troškovi za gas i ostale energente 615.000 KM, a troškovi za električnu energiju 570.000 KM.

-U 2015. planirali smo realizaciju skoro 30 miliona KM. Pojedinačno promatrano, realizacija ciglarskih proizvoda 5.500.000 KM (više za 12% u odnosu na 2014.), plasman stiropor proizvoda 2.925.000 KM (više za 5%), aluminijska i PVC stolarija (više za 46%), proizvodi vezani za obradu drveta (više za 2,47%), pružanje građevinskih usluga drugim licima (više za 3%) i prodaja trgovačke robe (više za 13%). Posebna pažnja će se posvetiti zaštiti životne okoline, što je i dosada bilo sastavni dio našeg strateškog razvoja, testiranju u vlastitim laboratorijama… Eksterni auditi su pokazali da „IGM“ ispunjava direktive za C označavanje, tako da se „IGM“-ovi proizvodi nesmetano mogu naći na tržištu Evropske unije, istakao je Željko Pencl, izvršni direktor „IGM“-a za proizvodnju i kvalitet.

skupstina igm 1Na Skupštini udjeličara „IGM“ donesena je odluka o investiranju 3 miliona KM iz vlastitih sredstava, uz mogućnost finansiranja sredstvima dobavljača, banaka, kao i sredstvima udjeličara. Sredstva će, prvenstveno, biti investirana u izgradnju stambenog objekta „IGM“-a u naselju Carica, te za unaprijeđenje postojećih tehnologija.

skupstina igm 2-„IGM“ je od samog početka vodio pravilnu politiku oko privatizacije. Naš prvi cilj je bio da „IGM“ ima svoju budućnost, da radnici imaju svoja radna mjesta i svoje plate. Osmišljavajući strategiju, ubacujući kompatibilne tehnologije, mi danas možemo kazati da možemo napraviti građevinu od temelja do ključa. Želimo da ostvarimo kontinuitet, da imamo putanju budućnosti Stvorili smo cjelovito društvo i mislim da su takve firme rijetke u BiH, istakao je Mustafa Uzunalić, direktor „IGM“-a Visoko.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.