Iftar na ulici u Visokom postao tradicija: Komšije su najpreče jedni drugima

Tradicionalni iftar u visočkoj ulici Iznad duvara okupio je komšije i ove godine.

Već pred sami akšam kod zida, duvara, po kojoj je ova starogradska ulica dobila ime postavljeni su stolovi i stolice, a čestite domaćice hrlile su sa sahanima punim raznovrsne hrane koju su taj dan pripremale ne samo za svoje ukućane već i za komšije.

Organizatori iftara Elbin Kadić i Sanin Limo zadovoljno ističu da svake godine iftaru na ulici prisustvuje sve veći broj ljudi.

– Navikli smo da iftaru prisustvuju svi oni koji žive u našoj mahali, a naša ulica je iz godine u godinu bogatija za nove stanovnike. Momci se žene, djevojke udaju, pa nam i zetovi dolaze na iftare, a hvala Bogu imamo i puno djece, te su svi dio ove lijepe tradicije – pričaju Limo i Kadić.

Drago im je, kažu, da za organizaciju iftara ne treba puno. Dovoljno je da se zakaže termin i svi dolaze na dogovor kako bi se podijelila zaduženja.

– Ovako nastojimo da očuvamo tradiciju, da ostanemo na okupu, kako su se pazile naše majke i očevi, mi nastavljamo njihovim stopama i tako čuvamo sjećanje i na njih. Najveća radost su nam naša djeca koja broje dane do zajedničkog iftara kako bi se zajedno igrali – kažu Limo i Kadić.

Nakon iftara, čašćenja slatkom koje su pripremile komšinice, te nezaobilazne kahve klanjali su akšam, a potom se zaputili na teraviju, u obližnje džamije, kojima se Visoko itekako može pohvaliti. Sijelo su nastavili nakon teravije, sve do sehura.

Komšije su, slažu se svi, najpreče jedni drugima i to pokazuju i ovim okupljanjem. Zajedno su, ističu, i u dobru i u zlu, te se bez ustručavanja mogu komšijima obratiti za bilo koju vrstu pomoći ili savjeta.

visoko.ba/Faktor.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.