Iftar – A ko neće, mora pisati opravdanje

Večeras je “ljubičanstveni” iftar za uposlenike Općine Visoko i sve druge koji dobrovoljno (pod moranje) treba da uveličaju lik i djelo ovdašnje vlasti.

Uz lik i djelo, dva filđana i “des deka kahve”, svi iftarski dobrovoljci su bili u prilici da u “infotmativnu teku” napišu obrazloženje ako ne namjeravju se odazvati iftarskom pozivu.

“Katilferman” od sveske, bit će da je kružio Općinom Visoko da bi organizator imao precizno brojno stanje i da bi “volonteri” koji pakuju hedije znali tačan broj filđana razvrstati u parove.

Simbolika s dva filđana – dva lika i djela na prigodnim posterima umjesto mihraba u Kulturnom centru “Altindag” – taman se poklapa sa posjetom dvije bezimene vijećnice iz bratske nam općine u Turskoj. Koliko su bitne, na službenoj stranici Općine Visokom se nisu udostojili ni imena im spomenuti ali zato jesu više puta naglasili ime naše Magistrice.

Za razliku od prigodnih čestitki uz iftarsku cirkusijadu nam fali spomen Profesora, a bilo bi primjerenije da On ovu paradu vodi jer je formalno-pravno Prvi lik općine Visoko, i trebalo bi da predstavlja – personificira sve segmento društvene i političke zajednice.

Iftarđijama će i ovaj puta, isto kao i prethodnih godina, ostati gorak ukus u grlu i pitanje na vrh jezika; ako je bratska općina iz Turske donator iftara, kakve veze ima ovdašnja Magistrica koja zida vlastiti kult ličnosti na tuđim hajratima.
Da li neko, bilo ko i bilo gdje, osim u Visokom vidjeo da se mubarek Ramazan koristi za veličanje vlastitog lika i djela. Ili je Visoko presedan u tome. Da li je takva ikonografija usaglašena s bratskom općinom iz Turske.
Ima li političkih aktera u Visokom da znaju odgovor na ova pitanja. Uvjereni smo da je veliki broj građana koji bi voljeli čuti odgovor.

A svima onima, pred kojima će se u ovom Ramazanu nači sveska zvana “Katilferman” neka je prijatan i ugodan iftar, a dva filđana će ih uvjek podsjećati na jeftino prodato dostojanstvo i čast.

Za promjenu i razmišljanje da poslušate, a nije ilahija