BiHIako nemamo zaliha, ne prijeti nestašica gasa, u petak o olakšavajućim mjerama

Iako nemamo zaliha, ne prijeti nestašica gasa, u petak o olakšavajućim mjerama

Teret poskupljenja energenata u BiH postaje sve teže podnijeti. Visoke cijene goriva mjesecima predstavljaju jedan od glavnih problema, a na red je došao i gas. Najavljeno poskupljenje u Federaciji BiH od preko 23 posto uvjetovala je globalna kriza. Bosni i Hercegovini, iako nema zaliha, prema riječima nadležnih, ne prijeti nestašica. To je dobra vijest. Dobra vijest je i da će u petak federalna i vlast KS-a razgovarati o uvođenju olakšavajućih mjera.

U trećem kvartalu ove godine korisnike gasa očekuju računi s novim cijenama, znatno većim. Olakšavajućih mjera nema, a čini se da nove cijene ovaj put neće biti subvencionirati niti jedan nivo vlasti, bar za sada. No, u nadolazećoj neizvjesnoj zimi, visoke cijene neće biti jedini problem. Evropi, poznato je, prijeti i nestašica gasa. Zato su aktuelna dva pitanja. Prvo je hoćemo li ikako imati energenata, a ukoliko je odgovor potvrdan, ko će ih moći platiti.

“480 KM na hiljadu kubika je bila cijena, ona je sada 990 maraka. Dakle, više od 100% je poskupjelo. Kad dolazi do ovakvih povećanja ili nestašice, to su posebni programi gdje bi se trebala izvršiti subvencija i sanacija takvog stanja. Dakle, ovo je jedna uzbuna”, kaže ministar komunalne privrede, infrastrukture i zaštite okoliša KS-a Enver Hadžiahmetović (NiP).

Uzbune za sada, ipak, nema. Razloga za povećanje je više. Direktan zahtjev ruskog Gazproma upućen Energoinvestu ,ali i pad eura u odnosu na rast dolara. Iz Energoinvesta tvrde da na rast cijena gasa djeluju isključivo globalne okolnosti, na koje oni ne mogu utjecati: “Javnost u Federaciji BiH je upoznata sa činjnicom da je novim Aneksom Ugovora o isporuci prirodnog gasa koji je potpisan sa Gazprom Exportom, Ugovor produžen do 01.01.2023. godine, i Energoinvest d.d. obezbijedio je dovoljne količine gasa za navedeni period. U svakodnevnoj smo komunikaciji sa Gazprom Exportom i ruski partner nam niti jednom nije nagovijestio bilo kakve zastoje ili mogućnost prekida isporuke gasa”.

Dok cijene gasa rastu, gorivo na benzinskim pumpama, posljednjih dana, košta manje. Istina, smanjenje je minimalno, pa su sada cijene niže za 0,20 KM po litru. Uzrok je kretanje cijena zaliha nafte na tržištu, jer do olakšavajućih mjera vladajućih još nikada nije došlo. To se odnosi na ukidanje akcize. Propisane marže i dalje su na snazi, ali ih pojedinci uporno i konstantno krše. Propisane kazne iznose i do 10.000 maraka.

“Nadzor nad radom distributera naftnih derivata vršen je na osnovu pretpostavki građana i izvještaja Federalnog ministarstva trgovine, te je utvrđeno 5 nepravilnosti u primjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate”, navode iz FUZIP-a.

Iako su cijene goriva niže, stabilizacija se ne nazire. Pomak ka zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa mogao bi se desiti u petak, za kada je zakazan zajednički sastanak federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića sa predstavnicima vlasti i nadležnih javnih preduzeća Kantona Sarajevo. Jedina tačka dnevnog reda će biti donošenje konkretnih mjera za smanjenje efekata rasta cijena prirodnog gasa.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE