ZDKPolitikaIako je naloženo vraćanje komesara Šišića na posao, Vlada ZDK nije postupila...

Iako je naloženo vraćanje komesara Šišića na posao, Vlada ZDK nije postupila po rješenju suda

Priča u vezi sa smjenom policijskog komesara u Zeničko-dobojskom kantonu se nastavlja. Iako je Općinski sud u Zenici naložio vraćanje Rusmira Šišića na posao, Vlada Zeničko-dobojskog kantona nije postupila po sudskoj mjeri. Zbog spornih izmjena odredbi Zakona o unutrašnjim poslovima, posla ima i Ustavni sud Federacije BiH, a sasvim izvjesno je da će se smjenom policijskog komesara baviti i Tužilaštvo.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je 12. jula na prijedlog Nezavisnog odbora oduzela čin glavnog inspektora i smijenila sa dužnosti policijskog komesara Rusmira Šišića. No Općinski sud Zenica je po zahtjevu Šišića 19. jula donio privremenu mjeru po kojoj je Vlada dužna odmah vratiti oduzeti čin i zadržati Šišića na mjestu komesara sve do sljedeće odluke suda o mjeri. No to nije učinjeno, pa iz pravnog tima smijenjenog komesara upozoravaju Vladu:

“Napominjemo i da ova privremena mjera ima pravno dejstvo od momenta donošenja i ostaje na snazi do sljedeće odluke suda o mjeri. Nikakva žalba, prigovor niti odgovor ne odlažu njeno izvršenje.”

Na naš upit o razlozima zbog čega Vlada nije postupila po rješenju Općinskog suda, iz Ureda premijerke Amre Mehmedić stiže tumačenje.

“Tačno je da je Općinski sud izrekao privremenu mjeru. Međutim, ta mjera je izrečena bez saslušanja stranaka i iznošenja navoda suprotne strane, zbog čega je Vlada Zeničko-dobojskog kantona izjavila prigovor na navedenu mjeru o kojoj je sud dužan odlučiti u roku od 3 dana.”

Smjena policijskog komesara uslijedila je nakon što je prethodno Skupštinska većina na prijedlog stranke Fuada Kasumovića izmijenila odredbe Zakona o unutrašnjim poslovima, pravdajući to vraćanjem zakona u formu iz 2021. godine kada su, također, vršene intervencije na zakon nakon kojih je bivši komesar penzionisan.

„Ja sam izričito tražio mjesta koja trebam skinuti, komesara i to…Da postavim ljude, komesara koji nije moj, razumijete, da ne budem ja vladar toga. Nek bude narodni i apsolutno me ne zanima“, kazao je Kasumović, predsjednik BHI KF.

Izmijenjene odredbe preciziraju da policijski komesar, ukoliko se utvrdi da po novom zakonu nema potrebne uslove, može biti razriješen prije isteka mandata. Sporna je i retroaktivna primjena Zakona što je postalo predmet odlučivanja na Ustavnom sudu Federacije po apelaciji trećine opozicionih zastupnika, ali nižih sudskih instanci po tužbama smijenjenog komesara.

„Ustavni sud Federacije je 30. juna pozvao skupštinu da dostavi odgovor na zahtjev za ocjenu ustavnosti i zahtjev za donošenje privremene mjere. Vladajuća sedmorka je izmjenom zakona o unutrašnjim poslovima željela je prije svega retroaktivnim djelovanjem zakona pojednostaviti procedure smjene policijskog komesara“, kaže Alija Ogrić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini ZDK.

Policijski komesar je smijenjen i uprkos upozoravanju resornog ministra na aktuelne postupke pred sudovima, a sudeći prema epilogu,  Vladi se očito žurilo da izvrši smjenu.

„Što se tiče stava ministarstva ili mišljenja, ono je dostavljeno vladi i svrsishodnost takvog mišljenja neće doći do izražaja“, riječi su Benjamina Sinanovića, ministra unutrašnjih poslova ZDK (SDP) – 12.7.2023.

„Bez obzira na sve to oni su donijeli odluku i ja ću koristiti sve pravne mehanizme“, poručio je Rusmir Šišić, smijenjeni policijski komesar ZDK – 12.7.2023.

Uplitanje politike u pitanja koja se odnose na Upravu policije, sasvim je izvjesno, vodi u ranije viđeni scenarij u drugim kantonima nepotrebnih sudskih procesa i plaćanja odšteta budžetskim novcem. Je li Rusmir Šišić smijenjen nezakonito, odgovor će dati sudovi, a do tada, neprovođenje odluka suda o privremenom mjeri, moglo bi povući i krivičnu odgovornost nadležnih.

federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE