NaslovnicaBiHI u Bihaću sv...

I u Bihaću sve manje studenata, potrebne reforme

Širom cijele Bosne i Hercegovine opada broj srednjoškolaca, a svakim danom sve je manje i studenata. Interes za fakultete postoji u malom broju, a broj upisanih studenata u posljednjih pet godina pao je za 20 posto. Ovaj negativni trend nije zaobišao ni bihaćki Univerzitet.

Prošle sedmice na Univerzitetu u Bihaću upisano je nešto više od 400 studenata. Na Pravni fakultet se odlučilo tek njih 15.

„Nekada je bilo 100 diplomiranih pravnika, to je problem za društvenu zajednicu. Mi ćemo u narednom periodu imati 15 pravnika, što je potrebno ovom kantonu“, kazao je Suad Hamzabegović, dekan Pravnog fakulteta u Bihaću.

Iako većina mladih budućnost vidi u zapadnim zemljama, studenti koji upisali fakultet i odlučili ostati ovdje nadaju se da će nakon završetka studija svojim stečenim znanjem služiti zajednici u kojoj žive.

„Pravni fakultet sam odabrao najprije zbog želje iz djetinjstva. Naravno i drugih razloga poput širokog dijapazona znanja koje mogu steći ovdje, pa onda poznanstva, prijateljstva itd.“, istakao je Armin Zulić, student prve godine fakulteta.

Gabrijela Šantić, studentica prve godine smatra kako je pravni fakultet odlična podloga za budućnost i zaposlenje te vjeruje da će sa zadovoljstvom raditi posao koji želi.

Iako u rektoratu kažu da je stanje zadovoljavajuće, s obzirom na to da su brojke studenata identične kao i prethodne tri godine, ipak opominju da se trebaju uvesti ozbiljne reforme, jer je Bihaćki univerzitet prije nekoliko godina upisivalo i po 1.500 studenata.

„Te statistike su neumoljive. Broj kandidata koji se školovao kod nas bio je dva do tri puta veći nego danas, ali bio je i broj učenika u srednjim školama dvostruko veći. Ako se krivulja pada ne zaustavi imat ćemo zabrinjavajuće stanje u narednih nekoliko godina“, konstatirao je Fadil Islamović, rektor Univerziteta u Bihaću.

Male plaće čak i sa završenim fakultetom jedan su od glavnih razloga zašto odlazak u Evropsku uniju za mnoge srednjoškolce znači bolji život i sigurniju budućnost.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.