PreporukaI psi mogu doživjeti toplotni udar: Ovo su znakovi na koje trebate...

I psi mogu doživjeti toplotni udar: Ovo su znakovi na koje trebate obratiti pažnju

Tokom ljetnih dana i velikih vrućina, nikako ne smijemo zaboraviti na naše ljubimce, a koji baš poput ljudi, mogu doživjeti toplotni udar. U nastavku saznajte koji znakovi ukazuju na njega i kako pomoći svom psu.

Toplotni udar, poznat kao hipertermija, kod vašeg ljubimca može izazvati ozbiljne posljedice, stoga je jako važno prepoznati ga i na vrijeme djelovati.

Toplinski udar kod psa

Kada unutarnja tjelesna temperatura psa prijeđe iznad 42.8 stepeni Celzijusa, događa se toplotni udar.

Normalna temperatura psa podrazumijeva 38 do 39.2 stepeni Celzijusa, dok se ona do 40 stepeni smatra “toplinskom iscrpljenosti”.

Psi imaju dva načina da se sami rashlade: širenje krvnih sudova i dahtanje. Kad psi dahću, isparavaju vlagu iz svojih jezika, nosnih prolaza i sluznice pluća, što ih hladi dok zrak prolazi preko vlažnog tkiva. Također, hlade se putem vazodilatacije. Krvni sudovi, osobito u ušima i licu, šire se – približavajući pregrijanu krv površini da se ohladi.

“Toplotni udar se obično događa kada visoka temperatura okoline nadvlada sposobnost psa da ‘rasprši’ toplinu. Stepen oštećenja određuje se prema tome koliko je visoka tjelesna temperatura postignuta i koliko dugo je životinja bila njoj izložena”, kaže veterinarski službenik dr. Jerry Klein.

Znakovi na koje treba pripaziti

Toplotni udar kod pasa je opasan po život, a može rezultirati i vrlo ozbiljnim komplikacijama. Postoje rani znakovi toplotnog udara na koje bi trebali obratiti pažnju, a koji vam mogu pomoći da djelujete prije nego što stvari postanu preozbiljne.

Rani znakovi toplotnog udara uključuju: teško dahtanje i ubrzano disanje, prekomjerno slinjenje, suhe sluznice, svijetlo crvene desni i jezik, koža vruća na dodir i veći broj otkucaja srca. Pse koje on pogodi postaju hiperaktivni i mogu imati poteškoća s održavanjem ravnoteže.

Kako se izlaganje prekomjernoj toplini nastavlja, stanje psa se pogoršava i uključuje znakove šoka – blijede sluznice s bijelim ili plavim desnima, vrlo ubrzan rad srca i pad krvnog pritiska. Pas hiperventilira, a dehidracija postaje jača. Zjenice se šire, puls postaje nepravilniji, a pas dobija groznicu. Sljedeći scenariji obuhvataju letargičnost, nesposobnost za kretanjemi, nekontrolisano mokrenje, pa čak i kolabiranje te komu.

Toplotni udar može se vidjeti kod svih pasmina, ali je vjerojatniji kod dugodlakih i brahikefalnih (kratkih nosa) pasmina.

Koje skupine su najrizičnije

Najosjetljiviji su vrlo mladi, kao i stariji psi te ljubimci koji nisu u formi jer se dodatno naprežu i troše više energije u pretjerano toplom okruženju. Također, izloženiji su psi s prekomjernom težinom, kao i oni koji pate od hipotireoze, srčanih bolesti i paralize larinksa.

Važno je napomenuti kako je jedan od najvećih uzroka toplotnog udara kod pasa, ostavljanje ljubimaca zatvorenih u automobilu gdje temperatura u rekordnom roku može postati opasno visoka, što može biti kobno po psa.

Da dođe do toplotnog udara može prouzrokovati i ostavljanje psa dugo zatvorenog u kavezu ili prostoru za vježbanje /igranje bez svježe vode.

Kako liječiti toplinski udar

Ako primijetite znakove toplotnog udara kod psa, ključno je zaustaviti bilo kakvu aktivnost i pomoći vašem psu da se ohladi na neki od sljedećih načina:

  • Šetanje ili nošenje psa u prozračeno, hladno mjesto
  • Prskanje ili umivanje psa hladnom (no ne pretjerano) ili mlakom vodom (Bitno je da životinju ne uranjate u hladnu vodu, kao ni da je ne polijevate velikim količinama vode)
  • Odnesite ga u blizinu ventilatora ili drugog uređajana za rashlađivanje zraka

Ako imate rektalni toplomjer, psu biste trebali izmjeriti temperaturu, pa čak i ako je temperatura niža od 41 stepen, ne trebate ignorisati znakove toplotnog udara. Ukoliko psa ne uspijete rashladiti, obavezno ga odvedite veterinaru. Iako se komplikacije neće pojaviti možda istog trenutka, važno je pružiti mu adekvatnu brigu.

Prevencija je najbolji lijek

Neposredna akcija i pravilno liječenje od izuzetne su važnosti jer mogu predstavljati razliku između brzog i potpunog oporavka i dugotrajnih posljedica.

Neki veterinari upozoravaju i kako psi koji su pretrpjeli toplotni udar imaju veću vjerovatnoću da će se isti ponoviti.

Iako vaši ljubimci zasigurno jedva čekaju druženje s vama, pa i vi s njima, imajte na umu da su visoke temperature opasne po njihovo zdravlje. Stoga, birajte da ih izvodite u šetnju onda kada sunce zađe. I nikada svog ljubimca ne ostavljajte u autu – možda mu nedostajete, ali bolje će biti da vas sačeka kod kuće.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE