I ovo je Visoko: Kako smo umjetničko djelo vajara Ranka Milanovića smjestili pored kanti za smeće

3275

Vjerovatno ne postoji prijeratni Visočanin koji se bar jednom nije napio vode ispred škole na Kraljecu, tačnije sa fontane koju smo svi tada popularno zvali “Bule” zbog njihovog specifičnog izgleda koji je asocirao na pokrivene žene, a koja se nalazila odmah ispod Kraljevačke džamije.

Godinama unazad u Visokom nestaju spomenici prošlih vremena kao i umjetnička djela iz predratnog perioda, ko, zašto i zbog čega se stidi nekadašnjeg Visokog?

bule kraljevac 1Dugo vremena nismo imali informaciju gdje je sklonjena skulptura sa Kraljevca. To je jedno od remek djela nedavno preminulog našeg, visočkog, skulptora Ranka Milanovića. Njegov rad je i fontana na Jaliji u centru Visokog; njegovih je i na desetine skulptura izuzetne vrijednosti. U njegovoj bivšoj kući u ateljeu postoje fotografije tih djela i to bi se, da ima sluha kod onih koji primaju platu iz javnog proračuna da bi se time bavili, trebalo “uokviriti “u jednu monografiju.

ranko milanovic, fontana 1Stariji Visočani, a posebno oni koji su nekada išli u obdanište “25.maj” sigurno se sjećaju i skulpture “Majka” iz obdaništa.

bule kraljevacJasno da se poslije rata namnožila jedna ogromna skupina onih koji ne vole, ne znaju i ne razumiju Visoko pa im tako sjećanja na Visoko prije njih i smetaju. Jasno je i da gomila nekompetentnih i stranački zaposlenih neznalica u javni sektor nemaju osjećaj za ovakve stvari i teško oni mogu razumjeti sve ovo. Nemaju oni pojma ko je vajar Ranko Milanović i to Visočanin. Ova fontana je imala prelijepo mjesto na Kraljevcu. Sad je vide samo radnici Visočice.

ranko milanovic, fontana 3Ranko Milanović je završio školu za primjenjenu umjetnost odsjek za dekorativno vajarstvo kao i višu pedagošku školu u Sarajevu, odsjek za likovno obrazovanje. Učestvovao je na svim likovnim susretima tog vremena u Visokom. Dobitnik je prve nagrade za plaketu grada Visokog i godišnju nagradu Društva likovnih umjetnika, kao i pohvalu i diplomu za rješenje i izvedbu spomen-reljefa Prvoj konferenciji omladine sarajevskog okruga u Visokom, spomenik Gliši Jankoviću na Bukvi kod Kreševa i za realizaciju spomenika bratstva i jedinstva u osnovnoj školi u Dobrinju. Milanović je umjetnički uobličio Sedmoaprilsko priznanje grada Visokog, štafetnu palicu i jubilarne značke visočke opštine, te realizovao spomen-biste mnogih istaknutih jugoslovenskih revolucionara i heroja.

(Foto: Emir Drugović, Arhiva: Zdenko Antović)

Komentari

komentara