I ovo je Visoko: JKP Gradska groblja nikad nisu ni izašla iz stečaja, slijedi likvidacija firme

Godine 2017. javnost je obaviještena da je uspješno okončan stečajni postupak u JKP Gradska groblja Visoko, bivši direktor Asmir Hodžić je od tadašnje politike na vlasti izvrgnut ruglu i postavljen na stub srama, pričalo se o tome kako je neko ukr'o 15 miliona KM i kako su spasioci proizašli iz SDA i Nezavisne liste za Visoko skinuli okove sa ovog javnog preduzeća koje nas Visočane oprema na drugi svijet. Radnici su bili zadovoljni, nadali se boljim vremenima, odlascima u penziju i djelovalo je to poput neke pobjede i političke sposobnosti tadašnje vlasti.

Ali avaj, pet godina kasnije godine 2022., na adresu JKP Gradska groblja i novog direktora imenovanog na tu funkciju na osnovu koalicionog dogovora SDA/NES pristiže neugodno iznenađenje u omotnici plave koverte u kojem je stajalo kako je JKP Gradska groblja Visoko dužno dodatnih cca.5.000.000KM s kamatama!?

E tu dolazimo do niza pitanja na koja niko nema odgovor. Kako je uopšte moguće da nakon “uspješnog” stečaja okončanog 2017.godine odjednom se pojavljuje novi dug!? To u praksi jednostavno ne postoji.

Kako je onda bilo moguće da postoji zvanični dokument iz te 2017.godine da je ovo javno preduzeće izmirilo sve svoje obaveze i da je čisto!? Sasvim je jasno i očito da je neko nekoga lagao i folirao.

Da bi sve bilo malo jasnije moramo se vratiti u 2007.godinu i mjesec oktobar, pa sve do mjeseca oktobra 2012.godine kada nastaje dugu od 1.680.000KM koji sa kamatama iznosi 5.053.446,59KM.

Iste te 2012.godine pojavljuje se dug prema Vladi FBiH, pazite sad, za NEOSNOVANO BOGAĆENJE u iznosu od 643.373,93KM.

Sad još jasnije vidimo da posao provedbe stečaja nije završen kako treba, a drugi eventualni stečaj zakon ne poznaje, njegovo pravo ime se zove gašenje firme u kojoj 26 uposlenih ostaju bez posla, neće biti izmirene obaveze za odlazak u penziju, a pitanje je ko će obavljati dženaze i sahrane, odnosno ko će održavati kompletno gradsko groblje?

Banke su ovaj slučaj prepoznale kao rizičan i ne žele davati kredite bez pokrića, Gradska uprava ne može zakonski biti garancija ili sudužnik u ovakvom slučaju i nema trenutno para za takav iznenadni i nepredviđeni trošak, a i da se eventualno dobije kredit kod neke banke JKP Gradska groblja također nemaju taj novac za mjesečnu ratu koja bi bila preko 20.000KM.

Postoje dva moguća rješenja

Prvo je u procesu rješavanja i iščekivanja presude jer je pokrenut spor kod Vrhovnog suda u kome JKP Gradska groblja osporavaju da nakon stečaja se odjednom pojavljuje dug za koji niko nije znao, odnosno postoje oni koji su znali ali su se malo pravili “glupi” i naivni.

Drugo moguće rješenje je da sadašnja Gradska uprava preuzme obavezu na sebe i izmiri dugovanja koja su im ostavili, kako redizajnirana SDA iz 2012.godine, tako i oni “ljubičasti” koji su “završavali započeto” (iako su tu manje više isti pojedinci).

I u jednom i u drugom slučaju gradonačelnik Mirza Ganić, Gradsko vijeće Visoko i Gradska uprava Visoko trebaju i moraju ODMAH pokrenuti krivične prijave upravo protiv pojedinaca od 2007-2017.godine koji su napravili ovo stanje kakvo je trenutno i u kome su doveli 26 radnika u situaciju da će ostati bez plata, posla i mogućnosti penzionisanja, a posebno jer su su doveli Visočane u situaciju da u skorijoj budućnosti neće imati gdje da se ukopavaju.

Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.