BiHHvalospjeva i optimizma između koalicionih partnera nije manjkalo

Hvalospjeva i optimizma između koalicionih partnera nije manjkalo

Potpisivanjem sporazuma o koaliranju Osmorka, HDZ BiH i SNSD poslali su jasnu poruku ko će činiti novu državnu vlast. Iako je u Parlamentarnoj skupštini BiH ozvaničeno, dogovor su finalizirali u Istočnom Sarajevu, gdje je i usaglašen dokument koji su potpisali Nermin Nikšić, Milorad Dodik i Dragan Čović. No, pitanje je šta će uslijediti poslije svečanog potpisivanja. Ipak, jedno nije upitno – hvalospjeva i optimizma između koalicionih partnera nije manjkalo.

“Pregovori su napravljeni u jednom krajnje fleksibilnom odnosu. Nastavit ćemo voditi razgovore za resore. Predsjedništvo BiH treba zakazati sjednicu da izabere mandatara jer su sve provjere završene”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Mislim da je odrađen ozbiljan napor, brzina i razumijevanje, ali i uvažavanje partnera. Sve je podrazumijevalo nekoliko osnovnih elemenata, a to je da pokušamo doći do efikasnog formiranja vlasti. Ipak, treba da zabilježimo da je neubičajeno brzo došlo do dogovora i da krenemo dalje”, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“Možemo mi potencirati razlike koje evidentno postoje, ali mi smo se fokusirali da te razlike ostavimo po strani”, kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Za sada je poznat samo načelni dogovor partnera, za detalje i probleme vremena nije bilo jer preuzimanje vlasti, čini se, ne treba da čeka. Koliko su politički partneri iskreni i spremni na kompromis, otkrit će se kada važna pitanja budu stavljena na sto. Naglašavaju da saradnju i plan reformi imaju, na redu je formiranje Vijeća ministara BiH.

“Idemo sa popunom Vijeća ministara BiH i glavni i ključni cilj koji smo obećali prijateljima iz EU – da ćemo za kandidatski status napraviti iskorak, koji sada i pravimo”, izjavio je Čović.

“Imamo mi razlike – to je jasno, niko nije napustio svoje pozicije, ali smo smatrali da ne treba da gubimo vrijeme oko svega što postaje važna priča”, izjavio je Dodik

“Imamo različita mišljenja, što nije tajna, oko ispunjavanja uslova za EU… Vjerujem da će nakon formiranja Vijeća ministara BiH građani osjetiti drugu atmosferu”, izjavio je Nikšić.

A dobra atmosfera i podrška javnosti, kažu, u ovom trenutku je neophodna, a ne sumnja. Jer, kako optimistično tvrde, jedino dogovorom se može protiv blokada. Za kraj su zaključili da su današnji datum odabrali simbolično zbog pozitivnih poruka iz Brisela, da bi jasno pokazali da su isključivo za evropsku BiH. Hoće ohrabrujuće riječi pretočiti u djela, zasigurno će pokazati u naredne 4 godine.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE