Hvala Allahu, moj san je ispunjen

Nana Fata za Preporod.info: Hvala Allahu, moj san je ispunjen

Crkva iz dvorišta Fate Orlović iz Konjević Polja kod Bratunca u istočnoj Bosni i Hercegovini, konačno će biti uklonjena. Mašine od jutros ruše ovaj objekat. U Konjević Polju, osim radnika građevinske firme koja vrši uklanjanje crkve, prisutan je i značajan broj pripadnika policije Republike Srpske (RS) koji vrše obezbjeđenje.  

Rezultat je došao nakon više od 20 godina pravne bitke koju je Fata Orlović vodila pred domaćim i međunarodnim sudovima. Kako je za Preporod.info rekla jedna od kćerki nane Fate, svi su sretni, a posebno nana što su dočekali da se oslobodi njeno bespravno uzurpirano dvorište. 

– Za svoje se borila i izborila. Nana Fata je dočekala pravdu – kazala je njena kćerka.

Inače, uz nanu Fatu od jučer su i njene kćerke Hurija i Zlatka koja je nedavno stigla iz SAD-a i svi su veoma uzbuđeni. Dodaje da je uz nanu doktor, ali da se ona osjeća dobro.  

– Crkva iz dvorišta se ruši. Hvala Allahu na tome. Pravda je zadovoljena. Moj san je ispunjen. Bog je dao da dočekam i ovaj dan – kazala je za Preporod.info nana Fata. 

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine donio je konačnu presudu kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.  

Uklanjanje.jpg - Nana Fata za Preporod.info: Hvala Allahu, moj san je ispunjen 

Bosna i Hercegovina, kao tužena država, kako je navedeno u saopštenju Suda nakon presude, “treba da osigura izvršenje dvije odluke koje su donijete u korist podnositelja predstavke, a naročito, da osigura uklanjanje crkve sa njihove imovine, najkasnije u roku od tri mjeseca nakon što ova presuda postane konačna”. 

Tender za izbor firme koja će ukloniti crkvu iz dvorišta nane Fate raspisala je Vlada RS. Za izvođenje ovih radova predviđeno je 70.000 KM. Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija potvrdio je 27. maja ove godine da se krenulo u postupak uklanjanja nelegalno izgrađene crkve te da je za to zadužena Vlada RS.  

Crkva na zemljištu Fate Orlović je napravljena 1998. godine, dok se ona nalazila u izbjeglištvu. Imovina je izuzeta u korist Crkvene opštine Drinjača, a da porodica Orlović nikada nije bila obaviještena o postupku eksproprijacije. 

Fata Orlović u pravnu bitku krenula je 2000. godine, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva nije uklonjena. Nekoliko puta i sama se našla na optuženičkoj klupi pred Opštinskim Sudom u Srebrenici gdje je bila optužena za napad na policajce u dvorištu gdje se nalazi crkva i Fatina kuća. 

Njen advokat pred Sudom za ljudska prava u Strazburu Rusmir Karkin kazao je da je odluka Suda pravosnažna postala od 1. januara 2020. godine i da je rok za izmještanje crkve 1. april ove godine. Evropski sud za ljudska prava utvrdio je kao propust “vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada Republike Srpske nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu”. 

Suprug Fate Orlović i više od 20 drugih srodnika ubijeni su u genocidu u Srebrenici 1995. godine, a imovina je pripadala njemu i njegovom bratu i sastojala se od nekoliko stambenih i poljoprivrednih objekata, njiva i livada. 

(A.K./Preporod.info)