Husein Smajlović: Bitno je da donosimo zakone za bolji ambijent i život građana u FBIH

1014

Važno je da smo pronašli i otvorili pitanje koje godinama pokušavamo riješiti, a radi se o izbjegavanju bilo kakvih sukoba i prebacivanja odgovornosti sa jednog na drugi nivo vlasti i o tome da zajedničkim naporima pokušamo uraditi sve ono što je u našoj nadležnosti da ne kočimo procese, rekao je gradonačelnik Zenice Husein Smajlović, uoči današnjeg sastanka predstavnika oba doma Parlamenta FBiH sa predstavnicima Saveza općina i gradova FBiH.

“Bitno je da donosimo zakone koji odgovaraju uspostavljanju boljeg ambijenta u FBiH s jedne strane i poboljšanju kvaliteta života građana s druge strane”, kazao je Smajlović novinarima u Sarajevu. Dodao je da je bitno da otvoreno razgovaraju o svim pitanjima i da se nada da će rezultat toga piti potpisivanje sporazuma o saradnji.

“Imamo 60 zakona koji su vrlo upitni i ni jedan zakon ne vrijedi ako odgovara samo jednom nivou vlasti”, poručio je gradonačelnik Zenice.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta BiH Lidija Bradara kazala je da je došlo vrijeme da se riješe sva ključna pitanja u FBiH, između ostalog i zakon o pripadnosti prihoda “koji se pokazao štetan za sve lokalne samouprave, a postao je vitalni interes svih naroda”.

“Smatramo da je donošenje novog ustava BiH prioritet države, a FBiH je sastavni dio BiH, ali mislim da Ustav FBiH trenutno nije ključno pitanje za građane, jer postoje mnoga ekonomska, gospodarska i socijalna pitanja koja trebaju biti na dnevnom redu”, dodala je Bradara.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Saša Nikolić nada se da će uspostaviti bolju saradnju.

“Upoznat sam o radu Saveza općina i gradova i oni su već napravili neke zakone. Ja ću te zakone da stavim na raspravu u parlamentu i vidjećemo hoće li biti saglasnosti. Nova vlada je već počela dostavljati nove zakone i prijedloge. Čim dobijemo određen broj zakona, zakazat ćemo redovnu sjednicu i očekujem da će se to desiti već poočetkom maja”, kazao je Nikolić.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.