NaslovnicaPreporukaHumanitarna o...

Humanitarna organizacija Naomi Campbell pod istragom zbog pronevjere novca

Humanitarna organizacija “Fashion for Relief”, koju je osnovala manekenka Naomi Campbell, našla se pod istragom institucije za nadzor humanitarnih organizacija zbog sumnji na kršenja propisa koji se tiču upravljanja organizacijom i njezinim finansijama.

Organizacija, koju je supermodel osnovao 2005. godine, prikuplja novac za siromašnu djecu širom svijeta kroz godišnju modnu reviju.

Campbell je jedan od tri povjerenika dobrotvorne organizacije, zajedno sa Biankom Hellmich i Veronikom Sylviom Wing Wai Au Chou.

Sada je Komisija za dobrotvorne svrhe pokrenula istragu o tome kako je “Fashion for Relief” upravljao svojim financijama, uključujući zabrinutost u vezi s upravljanjem isplatama dobrotvornoj organizaciji od strane jednog od njenih povjerenika.

Nadzorni organi također planiraju razmotriti potrošnju dobrotvorne organizacije i potencijalno loše ponašanje i loše upravljanje zbog navodnih kašnjenja u vezi s popunjavanjem njenih zakonskih godišnjih računa.

Prethodnih godina “Fashion for Relief” je održala nekoliko modnih revija i događaja visokog profila kojima su prisustvovale brojne poznate ličnosti, uključujući Alexa Chung, Skeptu i Pierce Brosnana.

“Dobrotvorna organizacija, koja ima za cilj da ublaži siromaštvo i unapredi zdravlje i obrazovanje, ranije je bila predmet slučaja usklađenosti”, navodi Komisija za dobrotvorne svrhe.

Tokom tog slučaja, koji je otvoren u septembru 2020., Komisija je identifikovala niz regulatornih problema u vezi s upravljanjem i finansijama dobrotvorne organizacije.

Komisija je u martu ove godine saopćila da je povjerenicima izdala akcioni plan u cilju poboljšanja finansijskog upravljanja dobrotvorne organizacije.

“Nakon pregleda odgovora dobrotvorne organizacije na akcioni plan, regulator je utvrdio daljnje probleme u finansijskom upravljanju i upravljanju dobrotvorne organizacije koje treba istražiti”, navodi se.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.