Hubjer izborio pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu u tekvondou

Kako bi mogao braniti boje BiH Elijan je postao i član borilačkog kluba „Bosna“ iz Visokog

Izborio pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu u tekvondou

Hubjer: Kao i uvijek kad nastupam za moju Bosnu borit ću se srcem i dušom

(Avaz)

Na Svjetskom prvenstvu u tekvondou, koje će se u novembru održati u Kanadi, BiH će predstavljati Elijan Hubjer i Nedžad Husić. Husić je član kluba „Novi Grad“ iz Sarajeva i aktuelni je prvak Balkana. Hubjer je sportsku karijeru započeo je u Hamburgu, u klubu „Mo San“ sa Muhamedom Kahrimanovićem, „čeličnom rukom“ i Ginisovim rekorderom u razbijanju tvrdih predmeta. Kako bi mogao braniti boje BiH Elijan je postao i član borilačkog kluba „Bosna“ iz Visokog, kod trenera Edina Kajevića. Njegove rezultate „Avaz“ je pratio u posljednjih nekoliko godina, zbog ogromnog potencijala kojeg posjeduje i uspjeha koje je postizao, ali i ljubavi prema domovini i rodnom gradu njegovog oca Emira u kojem provodi svaki svoj raspust.

Elijan ima 17 godina. Rođen je u Njemačkoj. Tamo je njegov otac Emir otišao uoči samog rata u BiH. U Hamburgu je upoznao Prijedorčanku Azru Cerić pa je u vrijednoj i sretnoj porodici rođen šampion, a zatim i njegove mlađe sestre Alina i Melina. Elijan je najprije postao najbolji u Hamburgu, a sa 15 godina je u vitrini već imao titule prvaka Njemačke i Evrope. Dvostruki je prvak naše zemlje. Nastupom na Svjetskom prvenstvu ispunit će jednu od svojih želja, a najveća mu je da BiH predstavlja na Olimpijadi. – Kada je o nastupu u Kanadi riječ nezahvalno je prognozirati bilo šta, jer na Svjetsko prvenstvo dolaze najbolji i svi žele medalju. Međutim, kao i uvijek kada nastupam za moju Bosnu, borit ću se srcem i dušom pa šta dragi Allah da – kazao nam je Hubjer.

Elijanov trener Muhamed Kahrimanović, Ginisov rekorder u više disciplina, kaže kako će dosta ovisiti od žrijeba i prvih borbi.

– Spreman je, pripremljen. Pritiska mora biti, jer nije to neko regionalno prvenstvo.. On je izabran da se bori na internacionalnom polju, put mu je otvoren i dosta ovisi od žrijeba i njegovog psihičkog stanja. Mora od sebe dati sve, nadamo se da će proći par kola, a kasnije je sve otvoreno – kazao nam je Kahrimanović.

Za Elijanove sportske rezultate, pored trenera Kahrimanovića koji je nekada bio i selektor bh reprezentacije, „krivi“ su i nestašluci u školi.

– Krenuo je u školu, nemiran pa nemiran. Koliko je on u školu išao, toliko smo i ja i supruga. Udario ovog, istukao onog, valjda onaj naš balkanski, drinski, bosanski temperament. Tako smo odlučili da ga upišemo na treninge tekvandoa. Kada to toliko voli, neka mu to bude i hobi – sjeća se njegov otac Emir.

Jednu od najtežih borbi Elijan je imao na Evropskom prvenstvu u Štutgartu, 2011. godine, kada se borio sa mnogo spremnijim Rusom, a očeva upozorenja da pazi na njegovu desnu nogu na pauzi između rundi nije slušao.

– Mladi obično misle da su najjači i najpametniji, dobio je udarac i zatvorilo mu se oko. Kaže, babo, u slijedećoj rundi bacaj peškir, predaji borbu. Sine, predaje nema. Bosanski ti je pasoš, nije talijanski – bori se! U nastavku je razliku od 5:1 uspio smanjiti na 8:7, da je imao još samo dvije minute pobijedio bi. Taj poraz meni je njegova najdraža pobjeda, jer je tada shvatio šta znači vjera u samog sebe i da u borbi nema predaje, isto kao i u životu – dodaje Emir Hubjer.

Elijan i njegove sestre Alina i Melina rođeni su u Njemačkoj, ali im je dolazak u Bosnu draži od odmora na bilo kojoj destinaciji u svijetu. – Moja djeca prvo kažu da su iz Goražda pa tek onda iz BiH, a tu vezu je teško objasniti. Kada bi im rekao da idemo u Dubai, ne bih im vidio osmijeh na licima, ali kada spomeneš Goražde, tu već počinju planovi i maštanja – ističe Emir Hubjer.

 

Autor: Al. B.

avaz