BiHPrivredaHrvić: Iskorištenost kapaciteta prehrambene industrije manja od 50 posto

Hrvić: Iskorištenost kapaciteta prehrambene industrije manja od 50 posto

– Svaka država trebalo bi da proizvede onu količinu hrane koja se konzumira unutar njenih granica, ali i napravi preraspodjelu proizvoda koji se realno mogu proizvoditi u našoj zemlji.

Rekao je ovo Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave “AS Holdinga” na četvrtom online panelu o održivosti bh. ekonomije u sklopu “Sarajevo Business Foruma”, vodeće investicijske konferencije u jugoistočnoj Evropi – Bosna Bank International (BBI).

Prema njegovim riječima, BiH ne može proizvesti kafu, ali može proizvesti dovoljne količine vode, čak i za izvoz. Nelogično je, kaže, da BiH uvozi meso: stočarstvo se ne razvija, a ima predispozicije za to.

– Potrebna je dodatna podjela da se vidi gdje možemo biti konkurenti, a gdje ne, što je preduslov za dalje korake. Jedan od problema s kojim se suočavamo u proizvodnji hrane je i to što sada vlada mišljenje kako se poljoprivredom bave najsiromašniji slojevi stanovništva. Za poljoprivredu treba puno ulaganja, a rizici su veliki, što nam je ova kriza pokazala, istakao je Hrvić.

Dodao je da se procjenjuje da je iskorištenost kapaciteta prehrambene industrije u BiH trenutno manja od 50 odsto potencijala, a za povećanje kapaciteta potrebna su ulaganja u tehnologiju i marketing, te posebno veća saradnja između proizvođača i trgovaca.

 

Visoko.co.ba/Indikator.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE