NaslovnicaSvijetHrvatska zamr...

Hrvatska zamrznula cijene goriva za narednih 15 dana

Cijene prehrambenih namirnica i energenata ne prestaju vrtoglavo rasti, kako kod nas, tako i u zemljama regije, ali i cijelom svijetu. Brojne zemlje se snalaze kako znaju da ublaže nagli skok i olakšaju život građana. Tako je Vlada Hrvatske donijela odluku da blokira poskupljenje goriva na svim benzinskim crpkama, osim onih na autocestama.

Stanovnici Hrvatske u naredne dvije sedmice mogu barem malo odahnuti. Vlada Hrvatske zamrznula je cijene goriva. Tako je litar eurodizel 1,74 eura, a benzina eurosuper 95 1,80 eura. Ovo je samo jedna od mjera koju su poduzeli u posljednje vrijeme da bi zaštitili standard hrvatskih građana.

“Odlučili smo opet intervenirati i to na sljedeći način. Mi smo izmjenili uredbu tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzijskim postajama koje se NE nalaze na autocestama. Ova mjera odnosit će se na 94 posto benzinskih postaja u Hrvatskoj”, naglašava premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Građani su zadovoljni, ali nisu u Udruženju malih distributera goriva. Oglasili su se saopćenjem u kojemu ističu da će nakon ove odluke poslovati u minusima, zbog čega će mnoge pumpe morati staviti ključ u bravu.

Naši članovi su od sutra u minusu od 75 lipa na dizelu i kunu na plavom dizelu. To je ulazna cijena po kojoj kupujemo gorivo bez ikakvih dodatnih troškova. Na svakom tankiranju dizela prosječno gubimo 40 kuna, na plavom dizelu 50 kuna. Ti gubici dnevno iznose deset i više tisuća kuna po benzinskoj postaji. Tko to može izdržati?

U Sloveniji s druge strane pumpe muku muče s privremenom nestašicom goriva, a neke su zbog toga bile i zatvorene. Razlog je jedonostavan, ogromna potražnja uoči najavljivanog poskupljenja goriva, jer prestaju važiti regulirane cijene, za sada fiksirane na 1.56 eura, a dizela 1.66 eura. Rastuća inflacija u Mađarskoj potakla je premijera te zemlje da još jesenas donese uredbu kojom je ograničena cijene goriva. Novi dodatni potez je snižavanje cijene benzina za domaće stanovništvo, ali i povećanje cijene od čak 60 posto za vozače s vozilima registriranim u drugim zemljama.

“Nema drugog načina da zaštitimo interese mađarskog naroda. Rast cijene goriva odrazio bi se na cijene drugih proizvoda. Tražimo da birokrate u Briselu konačno shvate da su u zemljama bliže ratnom području posebne mjere nužne, poput razlikovanja registarskih tablica i vozila na nacionalnoj osnovi”, kazao je premijer Mađarske Viktor Orban.

Takav potez izazvao je sukob s Briselom, koji prijeti pravnim postupkom. No na domaćem terenu Orban ubire poene, posebno među populacijom a manjim prohodima. Probleme s inflacijom imaju i druge, bogatije zemlje. Potaknuta cijenama energije inflacija proizvođačkih cijena u Njemačkoj u maju porasla je na novi rekordni nivo od 33,6 posto. To je zabrinjavajuće, jer su proizvođačke cijene neminovno dovesti i do povećanja potrošačkih.

Zbog sve većih poskupljenja i troškova života nakon Londona protesti i u Belgiji.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.