SvijetHrvatska: Gotovo tisuću Ukrajinaca tokom mimohoda razvilo 30-metarsku državnu zastavu Ukrajine

Hrvatska: Gotovo tisuću Ukrajinaca tokom mimohoda razvilo 30-metarsku državnu zastavu Ukrajine

U središtu Zagreba na Dan državne zastave Ukrajine i u povodu sutrašnjeg Dana neovisnosti Ukrajine, gotovo tisuću pripadnika Ukrajinske zajednice Grada Zagreba okupilo se na mirnom mimohodu na kojem su razvili 30-metarsku ukrajinsku zastavu.

Na mimohodu u znak zahvalnosti Hrvatskoj i Hrvatima na podršci ukrajinskom narodu i Ukrajini okupilo se gotovo tisuću Ukrajinaca i njihovih prijatelja, na ponajvećem skupu u Hrvatskoj od početka ruske invazije.

Na prosvjedu se okupljenima putem megafona obratio veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Visilj Kirilič koji je podsjetio kako su studenti ukrajinskog, kijevskog sveučilišta na današnji dan 1976. godine podignuli na sveučilišnoj zgradi ukrajinsku žutoplavu zastavu zbog čega su bili osuđeni na šest godina zatvorske kazne.

„Ukrajinska zastava je simbol slobode i pobjede. Dignimo visoko zastavu ukrajinske pobjede”, poručio je Kirilič.

Predsjednica Ukrajinske zajednice Grada Zagreba Marija Maleško poručila je kako je, uz obilježavanje dva važna državna praznika Ukrajine, cilj ovog skupa iskazati zahvalnost građanima Hrvatske koji su pokazali nesebičnost i pomogli Ukrajini i Ukrajincima od samog početka ruske invazije.

Maleško je podsjetila kako je u Hrvatskoj do sada zbrinuto preko 21.000 ukrajinskih izbjeglica koji zbog ratnih razaranja i agresije još uvijek pristižu u Hrvatsku, no u nešto manjim brojevima u odnosu na prethodne mjesece.

“Tu podršku osjećamo i jako je cijenimo. Među ljudima koji su se okupili velik je broj ukrajinskih prognanika. Hrvati, kao nitko drugi, mogu dobro razumjeti koliko ta pomoć znači”, izjavila je.

Okupljeni na mimohodu izvikivali su poklič “Slava Ukrajini”, pjevali su himnu Ukrajine te istaknuli brojne poruke kojima traže zaustavljanje rata i međunarodnu osudu Rusije i ruske agresije.

“Rusija is a terrorist state”, „Stop Putin, stop war”, “Hvala, Hrvatska”, “Azovstal – free Mariupol defenders”, “Stand with Ukraine” …

Ukrajinci Zagreba prošli su u mimohodu vedutama Zagreba, od Trga bana Jelačića do zagrebačkih fontana na kojima je u večernjim satima projicirana ukrajinska zastava. Gradom su pronijeli 30-metarsku ukrajinsku zastavu povodom Dana državne zastave Ukrajine kako bi ukazali na važnost zaustavljanja ruske agresije na Ukrajinu.

Sudionici mimohoda poručuju kako se okupljanjem „pridružuju valu demokracije i milijunima glasova širom svijeta za slobodnu Ukrajinu”.

Ove godine Dan neovisnosti Ukrajine u Ukrajini se obilježava na poseban način i u posebnim uvjetima zbog brutalne ruske agresije.

Visoko.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE