NaslovnicaSvijetHrvatska: Dan...

Hrvatska: Dan državnosti BiH obilježen svečanim prijemom

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i partneri su povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, upriličili u prostorijama Kulturno-informativnog centra BiH u Zagrebu svečani prijem za stotinjak uzvanika.

Nakon intoniranja državnih himni Hrvatske te Bosne i Hercegovine, okupljene je pozdravio Zoran Perković, ministar savjetnik za kulturu Veleposlanstva BiH u Hrvatskoj, koji je naglasio kako je svečanost ujedno i otvorenje prostora Kulturno-informativnog centra Bosne i Hercegovine (KIC BiH) koji je stavljen u svoju punu funkciju, kako bi se u njemu održavali kulturni i medijski sadržaji, književne i glazbene večeri, izložbe te tribine i prezentacije.

Perković je naglasio da posebnu pozornost planiraju posvetiti mladim, talentiranim umjetnicima iz BiH i Hrvatske, kao i drugih zemalja regije kako bi im pomogli u afirmaciji.

“Rat je učinio Bosnu izvorom i utokom partizana. Bosansko vodstvo, kao i svaka vlast koja izrasta iz ustanka, inzistiralo je na svojoj državi. Republički status BiH odlučen je poslije Drugog zasjedanja AVNOJ-a na jednom sastanku, početkom siječnja 1944. godine. Možda se u tadašnjem napuštanju autonomije u korist republike, tj. države BiH, dijelom može pronaći odgovor zašto se danas u jednom dijelu BiH zvanično ne obilježava ovaj blagdan”, upozorio je Petković.

Okupljene je pozdravio i glavni organizator događanja predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Armin Hodžić, čestitajući prisutnima Dan državnosti BiH.

“Cijelo vrijeme nas uvjeravaju kako će se BiH raspasti, a ona opstaje, kako Bošnjaci, Hrvati i Srbi ne mogu živjeti zajedno, iako žive zajedno. Godinama su nas uvjeravali da na ovim prostorima nećemo obilježavati Dan državnosti BiH. Mi, okupljeni večeras, svjedoci smo da, ipak, možemo. Bosna i Hercegovina je naša država, koja leži na našem srcu”, rekao je Hodžić.

Dodao je kako je svečani prijem u KIC-u BiH na svoj simboličan način “historijski događaj” i veliki iskorak, nakon čega je Hodžić ispred VBNMGZ-a Zoranu Perkoviću uručio zahvalnicu.

Na svečanosti su sudjelovali predstavnici i izaslanici Hrvatskog sabora, Vlade Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Federacije BiH te predstavnici Veleposlanstva BiH u Zagrebu.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.