Hrizostom: Vaskrs nije samo praznik radovanja već i naše odgovornosti

Povodom velikog praznika Vaskrsa

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je danas iz sjedišta Mitropolije u Sarajevu vaskršnju poruku te, između ostalog, naglasio da Vaskrs nije samo praznik radovanja i veselja već i naše odgovornosti. 

– Našu vaskršnju radost i punotu praznika, a vjerujem i svih vas, muti i kvari teška situacija kako naših vjernika, tako i ostalog naroda, koji sa nama živi i preživljava, na momente, i teške trenutke naše realnosti. Svi smo zabrinuti i razočarani pojavljivanjem nebrige i neodgovornosti onih kojima smo poklonili povjerenje da vladaju i upravljaju ovom državom – naglasio je.

Apelirao je ‘da se već jednom počne razmišljati o nama običnim građanima i ljudima, da se počnu rješavati goruća pitanja ovog društva’.

– Posebno smo razočarani sve više zatvorenim i ugašenim domovima, pustim selima i sve rjeđim gradovima. Zbog odsustva odgovornosti za druge dovedeni smo, kao nekad, da se selimo i odlazimo širom svijeta – istaknuo je.

Uz stihove ‘Ostajte ovdje! Sunce tuđeg neba, neće vas grijat ko što ovo grije….’ Hrizostom je poručio ‘ovo ovdje neka bude ne samo mjesto i ambijent našeg življenja,već objekt naše ljubavi’.

– Otadžbina se voli ne samo u ratovima i pjesmama. Uvijek se voli. Ne dozvolimo da nam bilo ko ili bilo šta ogadi našu otadžbinu – naglasio je.

Mišljenja je da ‘svaki vlastodržac treba da zna da je sluga svoje države i svoga naroda, a narod je država!’

– S tim uvjerenjem ostajemo u nadi da će se, čim prije, početi stvarati bolji i humaniji međuljudski i međunacionalni odnosi, ekonomski stabilniji i ohrabrujući ambijent, koji će biti privlačan za povratak svih odseljenih, prognanih i raseljenih – poručio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom u poruci za Vaskrs, koji je 28. aprila.

Vaskrs je hrišćanski praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom. Proslavi Vaskrsa prethodi priprema višenedjeljnim postom. Pravoslavni vjernici najprije je počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje s Bogom. Proslava Vaskrsa nastavlja se u krugu porodice, gdje posebnu radost (naročito djeci) predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Јaje je simbol rađanja života.

Slavi se tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa Hristos vaskrse, uz otpozdrav – Vaistinu vaskrse. Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva.

avaz.ba