Naučnici su zabrinuti zbog sve veće upotrebe mikrovalne pećnice za pripremanje hrane, budući da ona emituje radijaciju koja je opasna ukoliko se mikrovalna često koristi, a hrana koja dolazi u plastičnim posudama ima slabu nutritivnu vrijednost.
Tvrdnje naučnika da hrana iz mikrovalne može ozbiljno utjecati na ljudsko zdravlje dolaze zbog nekoliko razloga.
Prije svega, plastične posude u kojima se nalazi već spremljena hrana za podgrijavanje tokom tog procesa otpušta kancerogene otrove, izvještava Daily Mail.
Naučnici su također zabrinuti i zbog konstantne izloženosti radijaciji koja se emituje iz mikrovalnih koja može uzrokovati probleme s koncentracijom, energijom i spavanjem.
“Dodatni otrovi stvaraju dodatni pritisak na probavni i imuni sistem ljudskog organizma. Mogu imati štetan utjecaj na plodnost, hormonalni balans, krvni pritisak, kardiovaskularni sistem, raspoloženje, čak i libido”, rekao je nutricionista Rick Hay.
Hrana iz mikrovalne također ima i manju nutritivnu vrijednost te nerijetko sadrži prevelike količine šećera, soli, hemikalija i konzervanasa.
Nutricionisti preporučuju da hranu, ako se ipak odlučite za jela iz mikrovalne, prije podgrijavanja prebacite iz plastične u staklenu ili keramičku posudu.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.