NaslovnicaBiHHorowitz: BiH...

Horowitz: BiH hitno potrebni uspješni primjeri procesuiranja korupcije

Evropska unija očekuje konkretna djela kada je u pitanju vladavina zakona u Bosni i Hercegovini – ukazala je danas u Banjoj Luci Michaella Matuella, šefica Odjela za BiH i Albaniju pri Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije.

Naglasila je da sve nadležne institucije treba da rade na tom pitanju.

“Vladavina prava je u središtu procesa pristupanja neke zemlje Evropskoj uniji i zbog toga je uloga sudija i tužilaca velika u smislu rezultata i odgovrnosti koje treba da postignu kako za dobrobit građana BiH, tako i kontekstu pristupanja zemlje Uniji”, rekla je Matuella novinarima.

Ukazala je i na brojne izazove koje treba riješiti kako bi bh. pravosuđe bilo nezavisno i profesionalno te kako bi se proveo Akcioni plan za provođenje mjera povodom odluka Ustavnog suda BiH o kršenju prava na suđenje u razumnom roku te zaključci Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost (SPP) iz 2016. i 2017. godine.

“Postignut je određeni napredak i BiH se nalazi u ključnom trenutku, jer čeka mišljenja o zahtjevu za članstvo u EU, a sve će ovo biti reflektovano u mišljenju koje će Komisija dati”, dodala je Matuella.

I zamjenik ambasadorice SAD u BiH Paul Horowitz je u svom govoru na konferenciji “Pravosuđe – trenutno stanje i perspektiva s akcentom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala”, ukazao da je broj predmeta s visokopozicionim zvaničnicima, koji su uspješno procesuirani u BiH, razočaravajuće nizak.

“Taj broj će nastaviti da pada, ukoliko se poilitičarima dozvoli da ovladaju ili vrše uticaj na pravosuđe”, rekao je Horowitz i naglasio da su hitno potrebni uspješni primjeri procesuiranja predmeta korupcije, organiziranog i privrednog kriminala.

Ponovio je da se takvim djelovanjem i procesuiranjem visokopozicionih službenika mora da poruči da – niko nije iznad zakona.

Horowitz je ukazao i da su ključ za borbu protiv korupcije sudije i tužioci, odnosno njihova stručnost, profesionalizam i integritet.

“SAD su i dalje veoma zabrinute zbog političkog uticaja koji je široko rasporostranjen unutar svake pore pravosuđa BiH. Zbog toga, SAD zajedno s građanima BiH rade na otklanjanju ovog negativnog uticaja”, naglasio je on.

Dvodnevnu konferenciju je organizovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), u saradnji s Uredom Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Riječ je o trećoj godišnjoj konferenciji na temu reforme pravosudnog sistema, koju VSTVBiH organizuje u saradnji s EUSR-om i USAID-om.

federalna.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.