Hommage Ibrahimu ef. Hodžiću: Promocija drugog izdanja njegovog čuvenog djela, 50 godina poslije

Lik i djelo Ibrahima efendije Hodžića dobro su poznati starijim generacijama Visočana, a i jedna od visočkih ulica danas nosi njegovo ime.

Rođen je 1916. godine u Godomilju kod Rogatice. Završio je čuvenu Višu islamsku teološku školu u Sarajevu, a u Visokom je živio i radio od 1944. godine sve do odlaska sa ovog svijeta 1991. godine. Bio je veoma plodan autor i iza sebe je ostavio oko 150 objavljenih radova.

Među njegovim autorskim radovima posebno mjesto zauzima zbirka odabranih vazova „O intelektualnom i primitivnom shvatanju vjere i vjerskih propisa“ koju je 1971. godine objavio Odbor islamske zajednice Visoko, a prihod od prodaje ove knjige štampane u 20.000 primjeraka autor je namijenio za dovršetak izgradnje Šerefuddin – Bijele džamije u Visokom.

2021. godine navršilo se 105 godina od rođenja Ibrahima efendije Hodžića (16.12.1916.), 50 godina od objavljivanja njegovog djela „O intelektualnom i primitivnom shvatanju vjere i vjerskih propisa“ (1971.) i 30 godina od njegovog preseljenja na ahiret (1991.).

 

Povodom tih značajnih jubileja, uz podršku i saglasnost porodice, Medresa „Osman-ef. Redžović“ je priredila drugo, jubilarno izdanje ovog djela. Pored neizmijenjenog teksta knjige iz 1971. godine, drugo izdanje sadrži i nekrolog prof. dr. Hilme Neimarlije i opsežan pogovor akademika prof. dr. Enesa Karića „Dometi islamskog modernizma Ibrahima efendije Hodžića (1916 – 1991)“.

Premijerna promocija drugog izdanja ove knjige održat će se u Zavičajnom muzeju Visoko u srijedu, 21.12.2022. godine sa početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti prof. dr. Hilmo Neimarlija i akademik prof. dr. Enes Karić.

Zavičajni muzej i Medresa vas pozivaju da svojim prisustvom uveličate ovaj značajan kulturni događaj.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.