Hoće li biti ukinut 9. januar kao Dan RS-a

442

Sutra zasjeda Ustavni sud BiH, a na dnevnom redu je i apelacije koju je podnio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima RS, kojima se kao zvanični praznik 9. januar utvrđuje kao Dan Republike, piše novinska agencija Patria.

Na političkoj sceni u Republici Srpskoj „opravdano“ je zavladala panika posljednjih mjesec dana, jer ukoliko Ustavni sud donese odluku da se radi o neustavnim članovima Zakona, neće to samo značiti da taj datum nije praznik.

Političke posljedice koje bi izazvala ovakva odluka Ustavnog suda BiH bile bi mnogo pogubnije za priču koju već 23 godine „voze“ političari iz Republike Srpske, a na temelju koje crpe priču o proglašenju samostalnosti, otcjepljenju.

Tako u manjem bh. entitetu političari više ne bi mogli slavodobitno mahati kako je RS nastala u januaru 1992. godine, odnosno prije nego je svijet priznao BiH kao nezavisnu i samostalnu državu i uporno tvrditi da ova administrativna teritorijalna jedinica ima prerogative države.

Neće onda biti lažnih konstrukcija da je RS nastala u oktobru 1991. godine voljom srpskog naroda i srpskih poslanika u Skupštini tadašnje SR BiH, a zvanično proglašena 9. januara 1992. godine, dakle prije agresije.

Neće više biti ni mjesta pričama političara iz manjeg bh. entiteta da, kako to vole reći, država BiH nije postojala sve do Dejtona kada joj je navodno dat legitimite, te da je RS samo dobila međunarodno priznanje.

Bude li Izetbegovićeva apelacija prihvaćena.,Republika Srpska bit će svedena u Dejtonski okvir, čime će napokon i od strane najviše sudske instance u državi biti potvrđeno da je nastala krajem 1995. godine.

Podsjećamo, poslanici NSRS usvojili su deklaraciju u kojoj su kazali da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH što je presedan u svijetu.

Bila bi to 90 odluka najviše sudske instance u državi koja se ne poštuje i ne provodi, što je krivično djelo za koje je propisana i kazna zatvora.

Ipak, pristali oni sada ili ne da je provedu, bit će to historijska odluka Ustavnog suda BiH koja će u budućnosti mnogo toga promijeniti u ovoj zemlji.

Komentari

komentara