NaslovnicaPreporukaHobi 'pretoče...

Hobi ‘pretočen’ u umjetnost – Umjetničke slike od kamenčića Irfana Rustempašića

Irfan Rustempašić, profesor geografije, iz Sarajeva  svoj hobi je’ pretočio’ u umjetnost. On izrađuje slike na specifičan način koristeći kamenčiće kao bazu svojih umjetničkih djela, koja oslikavaju ljepote i znamenitosti Bosne i Hercegovine. Teme tih interesantnih slika su raznolike, od porteta poznatih likova iz svijeta filma i stripa, pejzaža, motiva iz svakodnevnog života, do slika za djecu.

Tehnika koju koristi Rustempašić iziskuje veliko strpljenje i ljubav. Spoj kamenčića, drveta i ukupni dojam slika (3D) posmatrača ne može ostaviti ravnodušnim. Svaki kamenčić je obojen, obrađivan i lijepljen na drvenu podlogu na kojoj na kraju Rustempašić napravi ‘umjetničku čaroliju’.

Ponosan je, kako je istakao za Fenu, što njegove slike s obojenim kamenčićima krase zidove prostorija nekih od javnih institucija u Sarajevu. Neke od njegovih slika su našle svoj put i izvan granica Bosne i Hercegovine. Svojih ruku djela izlagao je i u sklopu kulturnih manifestacija u sarajevskim općinama.

Vješte ruke ovog profesora geografije napravile su više od 200 slika. Rustempašić posebno izdvaja jednu sliku posvećenu Srebrenici kojom je odao počast žrtvama genocida. Na toj slici je poslagao i obojio 8.372 kamenčića koje je, kaže, brojao dva dana.

Onima koji žele da imaju ove neobične slike ‘rukotvorine’ ,a koji su slabije kupovne moći, Rustempašić prilagodi cijenu i učini da se one nađu i u njihovim domovima.

Želja mu je da napravi izložbu koju bi video širi auditorij. Vrlo često, kaže on, nailazi na administrativne barijere koje ga sputavaju u tome. Rustempašić se nada da će neko imati sluha i dati mu priliku  da  otvori samostalnu izložbu svojih slika od ‘čarobnih’ kamenčića u svom rodnom Sarajevu.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.