Hljeb poskupio za 40 posto

Hljeb proizveden u nekim zanatskim pekarskim radnjama u Sarajevu poskupio je za 40 posto! Za veknu od 400 grama od početka minulog vikenda umjesto dosadašnjih 50 feninga treba izdvojiti 70 feninga. To znači da je kilogram ovog osnovnog prehrambenog proizvoda po kilogramu skuplji za cijelih pola konvertibilne marke. Istovremeno za desetak feninga poskupjela su i peciva te gotovo svi drugi proizvodi od hljebnog tijesta.

Rezultati letimične analize tržišta obavljene ovim povodom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pokazuju da poskupljenje nije masovno i da su cijene hljeba proizvedenog u pekarskoj industriji (koja najvećim dijelom snabdijeva trgovačke lance i velike potrošače) za sada – nepromijenjene. Prognoziramo da to neće još dugo trajati jer kad se lanac poskupljenja pokrene teško ga je kontrolisati i zaustaviti.

Simptomatično je da su cijene hljeba ničim izazvane nakvasale baš u ljeto u trenutku kada počinje žetva i dogovori oko otkupnih cijena hljebnog žita.

Cijene hljeba na domaćem tržištu u proteklim godinama povećavane su po okončanju otkupa pšenice i uglavnom samo ako je i ona poskupjela. Stižu najave da će pšenica roda 2021.godine biti za malo skuplja u odnosu na lani, unatoč činjenici da su prinosi ove godine veći nego 2020.godine. Na cijene hljeba pored cijene pšenice utiču i cijene energenata i transporta, a one su već izvjesno vrijeme uglavnom stabilne.

Nakon što je prošlog mjeseca došlo do drastičnog poskupljenja jestivog ulja i skoka cijena na zelenim pijacama izvjesno je da se nalazimo na pragu novog pada standarda i smanjenja kupovne moći stanovništva.

Hajdar Arifagić

indikator.ba