NaslovnicaPreporukaTemeHitlerov Merc...

Hitlerov Mercedes još nije prodat

Jedan od samo osam predserijskih primjeraka blindiranog Mercedes-Benza 770K Grosser Open Tourer iz 1939, koji je bio u vlasništvu Adolfa Hitlera, nije dobio novog vlasnika na aukciji, piše portal B 92.

Iako su zainteresovani kupci ponudili sedam miliona dolara, takozvani “Super mercedes” nije prodat jer nije dostignuta  najniža cijena koju je anonimni vlasnik postavio kao limit. Skoro 80 godina star kabriolet zaplijenila je američka vojska u Francuskoj poslije okončanja Drugog svjetskog rata. Automobil je promijenio nekoliko vlasnika, stigao i do muzeja u Las Vegasu, a američki mediji vjeruju da je trenutno u vlasništvu anonimnog Rusa, od 2009. godine.

Ovaj automobil je bio specijalna narudžbina Hitlerovogličnog šofera i oficira ozloglašene SS jedinice Erika Kempka. Mercedes je učestvovao na nekoliko nacističkih parada između 1939. i 1941, a korišten je i prilikom posjeta zvaničnika.

Kako bi Firer bio zaštićen u njemu, automobil je oklopljen armaturom sa obe bočne strane i po podu. Vjetrobran je bio otporan na metke, a iza sjedišta se čak nalazila mobilna oklopna ploča.

Za pogon je bio zadužen 7,7-litarski osmocilindrični motor sa 230 KS, uz petostepeni manuelni mjenjač.

Ovaj model, koji je aukcijska kuća “Worldwide Auctioneers” opisala kao “konačni spomenik trijumfa saveznika nad zlom”, jedan je od osam proizvedenih predserijskih primjeraka modela B150 serije 770K, od kojih je preživjelo pet, a tri su u  privatnom vlasništvu, uključujući i ovaj, piše B 92.

Onasa/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.