ZanimljivostiNauka i tehnologijaHistorijski let NASA-inog helikoptera na površinu Marsa odgođen za 14. april

Historijski let NASA-inog helikoptera na površinu Marsa odgođen za 14. april

Helikopter Ingenuity koji je američka svemirska agencija NASA poslala na Mars zajedno s roverom Perserveance ipak neće letjeti danas na Marsu već je njegov let pomjeren za 14. april.

Ingenuity je kasno navečer poslao podatke timovima misije na Zemlji zbog čega je NASA promijenila raspored prvog leta te je navedeno da je sve uredu s helikopterom.

U petak je proveden test brzine rotora ovog helikoptera koji je ranije završen jer se helikopter pokušao prebaciti iz režima predleta u let što je izazvalo određene tehnološke poteškoće.

U međuvremenu, tim na Zemlji je pregledao podatke koji bi mogli sugerisati šta je dovelo do tog problema te su utvrdili da će brzina rotora helikoptera biti promijenjena.

Kada Ingenuity bude spreman za prvi let na Marsu, ovaj maleni helikopter težine 1,8 kilograma letjet će ukupno 40 sekundi. Plan je da lebdi na visini od tri metra, zatim da fotografiše i dodirne Crvenu planetu.

Ukoliko ovaj let bude uspješan, Ingenuity bi mogao letjeti još četiri puta ovog mjeseca.

Dosad je provedeno nekoliko testova prkoseći ekstremnim uslovima na Marsu – temperaturi od minus 90 stepeni Celzija, niskoj gravitaciji i tankoj atmosferi.

Rover Perserverance u čijoj utrobi je došao Ingenuity, pomagat će helikopteru i njegovom timu na Zemlji da međusobno komuniciraju, primit će upute za let iz NASA-inog kontrolnog centra u Pasadeni, u Kaliforniji.

Nakon toga, rover će te upute “poslati” helikopteru i riječ je o historijskom letu koji bi mogao poslati važne podatke o mikrobiološkom životu na Marsu.

Rover Perseverance, koji je težak otprilike tonu i veličine je malog automobila, spustio se na Mars u februaru nakon 480 miliona kilometara dugog puta kroz svemir koji je trajao gotovo sedam mjeseci.

Glavni cilj dvogodišnje misije Perseverancea je potraga za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti prije tri milijarde godina, otprilike u vrijeme kad je nastajao život na Zemlji, piše CNN.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE