Historijska traganja: Objavljen rad “Pregled fotografa i fotografskih ateljea na teritoriju BiH kroz fotografsku građu zaostavštine Marice Vojnović u Zavičajnom muzeju u Visokom”

Prije nešto više od 2 mjeseca u Zavičajnom muzeju u Visokom javnosti je po prvi put predstavljena zbirka fotografija iz kolekcije Marice Vojnović, ugledne Visočanke koja je svojom djelatnošću obilježila razvoj visočkog društva s kraja 19. i prve polovine 20. stoljeća. Izložba je pružila uvid u život jedne dame građanskog porijekla, svjedočeći istovremeno o aktivnom društvenom angažamanu te “o različitim kulturnim, historijskim i umjetničkim tendencijama toga vremena u Visokom”.

Na vlastito zadovoljstvo ali i na zadovoljstvo svih onih koji su imali priliku posjetiti priređenu izložbu, zaostavština Marice Vojnović jučer je zvanično predstavljena i naučnoj javnosti. U izdanju Intituta za historiju Univerziteta u Sarajevu, u časopisu Historijska traganja, objavljen je rad pod naslovom “Pregled fotografa i fotografskih ateljea na teritoriju BiH kroz fotografsku građu zaostavštine Marice Vojnović u Zavičajnom muzeju u Visokom” autorica Habibe Efendire-Čehić i Dženane Arnautović. Rad predstavlja logičan epilog priče o Marici čije je naslijeđe ovog puta tretirano kroz prizmu razvoja fotografskog medija na prostoru BiH.

Na osnovu raspoložive građe iz zbirke Marice Vojnović, doznajemo za imena 23 fotografa i fotografska ateljea koja su svojom djelatnošću u značajnoj mjeri doprinijela razvoju fotografije u BiH na prijelazu dvaju stoljeća. Među njima, nalaze se i manje poznati strani majstori-fotografi (stižu poslije 1876.) koji na ove prostore donose i evropska iskustva u razvoju ovog tek nastalog medija.

Kroz rad autorica Čehić i Arnautović ispunjena je glavna misija muzejske djelatnosti – prezentovanje muzejske građe stručnoj ali i široj čitalačkoj publici. Na taj način, opravdano je i postojanje same zaostavštine Marice Vojnović čiji smisao i leži u predstavljanju sadašnjim i budućim pokoljenjima.

Toplo preporučujem čitanje rada svakome ko je zainteresovan za datu tematiku te ujedno čestitam autoricama na iscrpnom radu ali i Uredništvu časopisa koje je prepoznalo njegovu vrijednost.

Svi koji su zaiteresovani, rad mogu preuzeti preko sljedećeg linka http://iis.unsa.ba/…/HT19-%C4%8Clanak-Habiba-i-D%C5…

Tarik Silajdžić