Historijska je pobjeda Srbije da nikome nije presuđeno za genocid u BiH 1992.

Profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu i nekadašnja saradnica Tribunala u Hagu intenzivno se u svom naučnom radu bavi uzrocima i posljedicama ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije. Nevenka Tromp autorica je knjige Smrt u Hagu: nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću, a u javnosti zemalja nastalih raspadom Jugoslavije slovi kao najbolji poznavalac rada Haškog tribunala.

U razgovoru za Al Jazeeru objašnjavala je načine na koji je Srbija uspjela “izbjeći” historijsku odgovornost za počinjenje genocida u Bosni i Hercegovini, insistirajući na stavu da je jedan od uspjeha Srbije i činjenica da je Tribunal uspjela u javnosti predstaviti kao “antisrpski sud”, što, po mišljenju Nevenke Tromp, svakako nije tačno.

Odgovornim za propuste da presudama bude obuhvaćen veći broj ljudi u većem vremenskom intervalu rata u Bosni i Hercegovini smatra i bošnjačke političke elite, zamjerajući im da su “isto tako prepustile Haškom tribunalu da se bavi stradanjima Bošnjaka i tu nisu dovoljno napravile da se dokaže zločin genocida. Mislim da je bošnjačko političko rukovodstvo, predvođeno strankom SDA, pokazalo nesposobnost da predstavlja svoj narod – koji im je dao mandat na izborima – kada su upravo ti političari kalkulirano propustili – točnije, upropastili – mogućnost podizanja revizije presude za genocid na MSP-u, za što je krajnji rok bio februar 2017.”

  • Je li cilj formiranja i rada komisija za Srebrenicu i Sarajevo Republike Srpske izjednačavanje žrtava i relativizacija istine o genocidu u Bosni i Hercegovini?

– Kada je Vlada Republike Srpske 2018. najavila osnivanje komisija za Sarajevo i Srebrenicu, to je objašnjeno kao potreba za “cjelovitim i istinskim sagledavanjem događaja u srebreničkoj regiji” od 1992. do 1995. Kao svrha postojanja komisija navedeno je “jačanje povjerenja i tolerancije među narodima BiH, konačnog pomirenja i suživota budućih generacija”. Početkom 2019. obje komisije počele su s radom. S jedne strane potrebno je sačekati izvještaje i zaključke komisija i dopustiti mogućnost da nas ishod ovih istraživanja ugodno iznenadi, kako metodologijom, tako i prezentacijom i analizom novih relevantnih materijala koji prethodno nisu bili dostupni Haškom tribunalu kad su istraživani zločini na području Sarajeva i Srebrenice.

Međutim, s pozicija onog što znamo o tranzicijskoj i posttranzicijskoj dinamici, ova inicijativa ima sve karakteristike posttranzicijskog perioda u kojemu elite na vlasti konsolidiraju “štetu” koju je njihovom političkom projektu nanijela “tranzicijska pravda” tako da nađu način da vrate legitimitet projektu koji su počeli njihovi prethodnici. Konkretno u slučaju Bosne i Hercegovine to znači da je tranzicijska pravda vrlo jasno pokazala da je srpska strana u ratu u Bosni i Hercegovini počinila genocid u Srebrenici u julu 1995.

OPŠIRNIJE:
Historijska je pobjeda Srbije da nikome nije presuđeno za genocid u BiH 1992.

Piše: Jasmin Agić

http://balkans.aljazeera.net/