Home Zanimljivosti Hip hop je napravio revoluciju u muzici

Hip hop je napravio revoluciju u muzici

0
Hip hop je napravio revoluciju u muzici

Nova studija o muzičkim trendovima i njihovom uticaju došla je do zaključka da Beatlesi i Stonesi nisu „revolucionalizovali“ muziku već su to učinili hip hop umjetnici.

Grupa londonskih akademika proučavala je šablone američkih pop lista od 1960. do 2010. prateći pojavljivanje i trajanje različitih muzičkih trendova. Kako prenose britanski mediji, studija je pokazala da je uticaj „britanske invazije“ u formi „The Beatlesa“, „Rolingstonesa“, i „Who“ i njihov proboj u SAD preuveličan. Istraživanje je pokazalo da su muzičke karakteristike ovih bendova već postojale u SAD.

Zanimljivo je da je studija došla do zaključka da je hip hop imao najviše uticaja na popularnu muziku od prvog „ulaska“ na liste 1991. Taj žanr, navode autori studije, potpuno je izmijenio muzičku klimu. Studija je naišla i na kritike. Mike Broken koji drži kurs o Beatlesima na univerzitetu u Liverpoolu smatra da se popularna muzika ne može „mjeriti“, a da se u obzir ne uzme prijem te muzike, politička ekonomija, subkultura.

Komentari

komentara