Heroji u ronilačkim odijelima, članovi tima Eko Viking iz Visokog

763

Glas bosanskohercegovačkih udruženja odavno se čuje, ciljevi su im različiti, jedni pomažu siromašnima, drugi ukazuju na nepravilnosti pri radu državnih organa, nekima su potrebna velika sredstva da funkcioniraju, a neki su skromni, žele samo pomoći.

Jedno od tih udruženja koja pomažu, a zauzvrat ne traže ništa je visočko Udruženje ”Eko-Viking”. Njihovi članovi su istinski i neustrašivi heroji. Proteklih nekoliko dana pokazali su da im ništa ne predstavlja prepreku da dođu do cilja, bili su fokusirani na traženje i vađenje unesrećenih iz rijeka Bosne i Fojnice.

S minimumom opreme i s puno želje u tome uspijevaju. Predsjednik Udruženja Jasmin Ferhatović Feni je kazao da su članovi umreženi samo jednim ciljem, a to je pomoći u nesreći, onoliko koliko je u njihovoj moći.

– U slučaju da se desila nesreća, da je neko automobilom upao u rijeku  zovem naše članove, oni koji su slobodni odazivaju se i odmah dolaze na mjesto nesreće – rekao je Ferhatović te dodao da rade s dva čamca i sa skromnom opremom, polovnom, iz ”second handa”, ali da se boje samo zagađenosti vode, s obzirom  na to da nemaju, takozvana, suha ronilačka odijela koja u potpunosti zaštite tijelo ronioca.

Članovi ulaze u vodu i rade pretrage, obučeni su ronioci, ali njihov posao je da nađu automobil, ali osobu unutar vozila ne smiju dirati. Ferhatović kaže da taj dio obavljaju nadležni organi, jedinice, koji dalje utvrđuju način smrti, s obzirom  na to da uvijek tragaju za osobom koja je utopljena.

Od početka 2015. godine Udruženje ”Eko-Viking” imalo je tri intervencije, u dvije su uspjeli locirati i izvaditi automobil s unesrećenom osobom na obalu. Posao je opasan iz više segmenata, olupina nije uvijek stabilna i postoji mogućnost komplikacija, ali Ferhatović kaže da bi kvalitetna i potpuna oprema prevazišla većinu problema te da bi akcije bile lakše, ali i sigurnije za ekipu koja je realizira.

Opremu nabavljaju iz vlastitih sredstava i nemaju nikakve donacije, a svoje ”usluge” nikada ne naplaćuju.

– Radimo da pomognemo to je naša nagrada i motivacija. Nažalost, uvijek to bude osoba koja je izgubila život, to nam svaki put teško pada – istakao je Ferhatović.

Udruženje je formirano 2005. godine, a prvu akciju imali su dvije godine poslije, u proteklih osam godina 15 osoba koje su utopljene uspjeli su izvaditi na obalu. Također, dobitnici su priznanja medalje časti za učešće u spašavanju u prošlogodišnjim poplavama u Maglaju.

Udruženje se bavi raftingom, speleologijom, planinarenjem, alpinizmom i imaju nekoliko članova koji u završili obuku gorske službe spašavanja. Poslije finalnih ispita u maju to udruženje će iznjedriti i stanicu gorske službe spašavanja.

Udruženje broji oko 40 članova od kojih je 20-ak aktivno.

Fena/Visoko.co.ba

Komentari

komentara