NaslovnicaZanimljivostiHermeusovi hi...

Hermeusovi hipersonični avioni će se praviti pomoću 3D printera

Kompanija Hermeus, koja je ranije sarađivala s američkom svemirskom agencijom NASA-om i Američkim zračnim snagama, proizvodit će dijelove za hipersonični avion pomoću printera firme Velo3D.

Hermeus je nabavio Sapphire i velike Sapphire XC printere firme Velo3D, koje će koristiti u proizvodnji aviona Chimera i Quarterhorse. Ovi avioni će moći letjeti brzinom od 5 Macha, a Hermeus ih planira učiniti komercijalno dostupnim za letove i aerodrome. Pomenuti printeri su dizajnirani za proizvodnju velikog volumena. Također, printeri će se prilagoditi i za korištenje Inconela 718.

“Proizvodnja aditiva za metal je ključna komponenta našeg plana za vertikalnu integraciju proizvodnje. Istražujemo mogućnosti ove tehnologije i tražimo načine za povećanje performansi, konsolidaciju komponenti, smanjenje težine naših aviona i minimiziranje vanjskih ovisnosti”, izjavio je Glenn Case, jedan od direktora kompanije Hermeus.

Razvoj hipersoničnog aviona donosi brojne izazove za avioindustriju. Direktor kompanije Velo3D Benny Buller je rekao da iako će brzina, temperatura i vibracije koje bude stvarao avion Hermeus biti drugačije od standardnih aviona, Sapphire i Sapphire XC printeri neće iznevjeriti proizvođača.

Velo3D je kompanija koja se bavi tehnologijom metalnog 3D printanja. Njena rješenja su korisna klijentima koji se bave istraživanjem svemira, avijacijom, prikupljanjem energije, a koji ih koriste za inovacije u svojim industrijama. Također, ova rješenja omogućavaju slobodu u dizajniranju.

Što se tiče kompanije Hermeus, osnovana je s ciljem dramatičnog ubrzanja putovanja. Ova kompanija razvija avion koji može dostići brzinu od 5 Macha, a pri tome koristi znanje stečeno tokom saradnje s različitim partnerima. Putnici će zahvaljujući hipersoničnim avionima moći preletjeti Atlantik za 90 minuta zahvaljujući brzini do 5 Macha, a to je dvostruko brže u odnosu na Concorde.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.