NaslovnicaBiHPolitikaHelez: HDZ Bi...

Helez: HDZ BiH vodi okupatorsku politiku nad bh. Hrvatima

„U BiH još nije uspostavljen i zakonom ozvaničen ekskluzivitet predstavljanja naroda, onako kako bi to HDZ želio, niti će se isti ikada dogoditi. Čak i kada bi smo stvari posmatrali sa aspekta HDZ-ovih ustaljenih političkih floskula o legitimnom i neprikosnovenom predstavljanju hrvatskog naroda, onda bi taj isti HDZ BiH trebao imati legalno osvojenih 400 do 500.000 glasova Hrvata u BiH, a ne 70 do 80 hiljada, što znači nešto više od 15 posto ukupnog biračkog tijela bh. Hrvata. Želim skrenuti pažnju HDZ-u da ne postoji slučaj u svijetu parlamentarne demokratije da stranka koja osvoji četiri do pet posto glasova na nivou države, uz otvorene prijetnje, bude jedan od ključnih faktora izvršne vlasti.

Također bih podsjetio Borjanu Krišto da, ukoliko zaista voli svoj narod tokom svih ovih mjeseci i godina, a ne samo pred izbore, se dohvati gorućih tema koje tište taj isti narod. Naime, gospođa Krišto dolazi iz Livna, koje je središte Kantona 10 ili kako to HDZ BiH voli reći “Hercegbosanske županije”, u kojoj HDZ ima neprikosnovenu i konstantnu vlast, a koja iz godine u godinu bilježi najveće odlive stanovništva i prednjači u iseljavanju.

Javnost podsjećam da tamošnju kantonalnu vlast čine upravo stranke po želji Dragana Čovića, odnosno HDZ, SDA i SNSD i da je pravo čudo da tamo, umjesto „europskog kantona“, imamo beznađe sa pretenzijama pretvaranja kantona u administrativno-geografsku površinu bez ljudi, što je još jedan u nizu argumenata protiv izmjena Izbornog zakona po želji HDZ BiH.

Žao mi je da za HDZ BiH, za njenog predsjednika i njegovu zamjenicu tzv ‘hrvatsko pitanje’ počinje i završava sa željom i težnjom ka zakonskim rješenjem koje bi obezbijedilo trajno budžetsko egzistiranje “Hrvata nad Hrvatima” okupljenih oko HDZ-a, dok su istinska i realna hrvatska, bošnjačka i srpska pitanja dijametralno različita od ambicija HDZ BiH i njihovih, što javnih, što prešutnih partnera, a imaju zajednički imenitelj zvan egzistencija i dostajanstven život.

Borjana Krišto vjerovatno sa razlogom ispoljava preuranjenu nervozu, a pogotovo imajući u vidu koncentraciju vlasti sa kojom HDZ BiH raspolaže tokom ovog mandata bez ikakvih konkretnih rezultata, što u potpunosti demaskira stvarne namjere HDZ BiH i njihovu okupatorsku politiku nad bh. Hrvatima, a koja sa narodom ima veze samo koliko traje izborna kampanja i izborni dan“, kaže Helez.

vijesti.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.