ZDKPolitikaHDZ ulazi u Vladu ZDK: Tu će raditi s dva DF-ova ministra

HDZ ulazi u Vladu ZDK: Tu će raditi s dva DF-ova ministra

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine bit će dio vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, potvrđeno je za Politicki.ba.

Nakon niza kontradiktorinih informacija, šestorka predvođena Bosanskohercegovačkom inicijativom Kasumović Fuad odlučila je da HDZ može biti dio vlasti.

No, HDZ BiH neće dobiti (sve) šta je tražio.

U Vladi ZDK postoje mjesta za dva ministra iz reda hrvatskog i dva iz reda srpskog naroda. Šest ministara dolazi iz reda Bošnjaka.

HDZ je tražio čak tri ministarske pozicije.

To je glatko odbijeno.

“Jedno ministarsko mjesto je već popunjeno iz reda hrvatskog naroda. Kandidat dolazi iz BHI KF”, rečeno je za Politicki.ba.

Stoga će se HDZ morati zadovoljiti s dva ministarska mjesta – jedno hrvatsko i jedno – vjerovatno – iz kvote srpskog naroda.

“Nije im baš pravo. Malo su se kao ljutili. Ali idu”, rečeno je Politicki.ba.

HDZ u Skupštini ZDK ima tri poslanika.

Isto toliko ima i DF.

Obje stranke u novoj vladi imat će po dva ministra.

Sedam stranaka čini većinu u Skupštini ZDK.

BHI KF i Socijaldemokratska partija imaju po 5 poslanika.

U opoziciji je SDA s 11 poslanika, te Narodni evropski savez s jednim. Drugi poslanik ove partije je uz vladajuću većinu. Savez za bolju budućnost je zbog lošeg izbornog rezultata raspustio sve svoje organizacije i poslanicima dao pravo da sami odlučuju o svom učešću u vlast.

Većina okupljena oko BHI KF odbila je i pomisao da bi jedan od SBB-ovaca mogao biti dio vlasti.

Politicki.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE