NaslovnicaBiHHDZ se pridru...

HDZ se pridružio SNSD-ovim blokadama institucija države

SNSD je u blokadama državnih institucija i zvanično dobio partnera. Sjednica Zastupničkog doma Bosne i Hercegovine i danas je prošla neslavno. Da političari iz Republike Srpske dođu u zgradu parlamenta, a zaobiđu salu – nije novost. Novost je da u blokadama, koje mjesecima provode, danas otvoreno dobiju i saveznike. Zahvaljujući HDZ-u BiH nije usvojen ni dnevni red.

Rezolucija 13 zastupnika Naše stranke, SDP-a, Nezavisnog bloka, NiP-a i NES-a zapravo je odgovor na Deklaraciju o vraćanju nadležnosti nedavno usvojenu u Narodnoj skupštini RS-a. U njoj zastupnici, između ostalog, tamo usvojene zaključke osuđuju, Tužilaštvo i visokog predstavnika pozivaju na reakciju, a Predsjedništvo BiH na raspuštanje Doma naroda.

“Uzimajući u obzir kontrolni paket koji SNSD i HDZ imaju u tom domu, koji je rezultat podrške kolacionog partnera SDA u izboru članova Doma naroda… Citiram iz Prijedloga Rezolucije”, kazao je NS-ov Damir Arnaut

No, rezolucija je pala i prije nego što je pročitana. Razlog je HDZ BiH. Napustio je sjednicu proširenog Kolegija i time razbio kvorum, a to je u konačnici ionako mršav dnevni red učinilo još tanjim. Da ne kažemo – ništavnim.

“Mi smo ušli u sjednicu bez dnevnog reda. Dakle, mi dnevnog reda nemamo. Sjednica ne može trajati ako nemamo dnevnog reda. Nemojte da ovo pretvorimo u neko seosko prelo. Unatoč tome što kažem da smo vrlo odgovoran Klub i činimo sve što je u našoj moći da doprinesemo kvalitetnom, dobrom radu”, kazao je Nikola Lovrinović, šef Kluba HDZ-a BiH

Demant na HDZ-ovu odgovornost ubrzo je stigao. I to od SDA.

“Ja bih samo htjela da podsjetim da smo mi jučer imali Ustavopravnu komisiju, niti jednog člana HDZ-a, a na sjednici Komsije je bilo dosta materijala koji su danas trebali biti na dnevnom redu”, kazala je SDA-ova Alma Čolo

Na toj sjednici, očekivano, nije bilo ni SNSD-a. Bio je to razlog više da HDZ BiH bude optužen da je Miloradu Dodiku saveznik u aktuelnoj krizi.

“Vi, HDZ, sve mi više ličite na srpsku stranu, vi ste odstupili od nekih tradiocionalnih hrvatskih zahtjeva. Postalli ste privjesak jednog suludog političara koji se zove Milorad Dodik”, kazao je SDP-ov Zukan Helez

HDZ-ov Predrag Kožul je odgovorio: “Kolegi Magazinoviću i kolegi Helezu, za svađu i za ljubav je uvijek potrebno barem dvoje. Istrajavanje na jednostranom pogledu na krizi u BiH, istrajavanje na upiranju u krivce, između ostalog, u HDZ nije put koji će osigurati da ovaj parlament radi”.

Dakle krivaca ne manjka, ali put ka rješenju se ne nazire. I tek negdje u tom besmislu postavi se i smisleno pitanje.

A šta će zastupnici raditi ako neće sazivati sjednice Zastupničkog doma? Pa, mi smo izabrani da štitimo inetrese građana BiH. Svih građana”, kazao je NES-ov Jasmin Emrić

No, to je većina čini se zaboravila. Umjesto intresa građana bore se za vlastite. Odnosno stranačke. I tako već godinama. Iako je to najupečatljivije posljednjih mjeseci. Ispraćamo zadnji u ovoj godini. Bez ijednog reformskog zakona, bez ijednog značajnog dogovora i bez budžeta. Ali, plate idu. Za njih, još, nema zime.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.