Hayat: Drago nam je da smo postali grad turizma

BABIĆ ZA HAYAT: SRETNI SMO ŠTO SMO POSTALI GRAD TURIZMA

Lokalne zajednice su najčešća adresa stanovnicima za gotovo sve problme koji ih muče. Općine i gradovi suočavaju se često s ograničenim ovlastima i možemo reći, neograničenim brojem problema. Ipak, od rada lokalne vlasti umnogome zavisi kvalitet života stanovnika neke općine ili grada. Kakav je taj život u Visokom, koji su rezultati vlasti u ovom bh. gradu, s kojim se problemima i izazovima suočavaju i imaju li plan da ih prevaziđu, pitali smo Amru Babić, gradonačelnicu Visokog.

Gorući problem u našoj zemlji je zagađen zrak u brojnim bh. gradovima. Mjerenja određenih ekoudruženja pokazala su da ni Visoko nažalost nije pošteđeno.

  • Situacija je jako ozbiljna, i ne samo u BiH, nego u drugim zemljama. Najveće zagađenje prave ložišta i to je najveći problem. Što smo mogli da uradimo to smo promijenili. Promijenili smo ložište u Javnoj ustanovi Dom zdravlja,  onda smo brojnim kučanstvima obezbijedili plin – kaže Babić.

Takošer, saobraćaj je jedan od uzroka zagađenja. Gužvama u saobraćaju doprinosi i loša putna infrastruktura.

  • Dobro ste to primjetili, kada pričamo o zagađenju zaboravimo da to i automobili velikim dijelom doprinose tome. Također, ove godine planirali smo poduzeti nešto i u vezi toga. Imamo problem da dva velika pravca prolaze kroz Visoko što je nadležnost Kantona a oni su se oglušili na to. Mi se trudimo da vodimo politiku ravnomjernog razvoja grada, i kada kažem to mislim da dođemo do svakog stanovnika – pojašnjava Babić.

Poslovati u Bosni i Hercegovini vrlo često je izazov. Investitori, strani i domaći, imaju probleme s administracijom, komplikovanim procedurama i slično. Na pitanje koliko lokalna zajednica ovu priču može učiniti svjetlijom, gradonačelnica odgovara:

  • Najviše problema rješavamo mi u lokalnim zajednicama i odgovrni smo za to. Prihvatamo i terete koja nisu za nas, ali za razvoj najvažnija je lokalna politika. Prije svega možemo da ubrzamo naše administrativne strukture, i možemo peticajima i ulaganjima privuči privrednike. Vrlo aktuelno i meni jak projekat je Škola pčelarstva, i dosta toga još ima aktuelnog i korisnog.

Ono što ljude zadržava na nekom mjestu su i sigurnost i bolji uslovi života za njihove porodice, za djecu.

Hayat
  • To je jedan od segmenata kojem treba posvetiti jako puno pažnje, mi djecu pratimo od rođenja pa sve do prvog zaposlenja, do sticanja prvog radnog iskustva. Pokušavamo pratiti naše mlade i pružati im podršku onoliko koliko možemo. Samo u 2019. godini izdvojili smo oko pola miliona maraka za ove i slične aktivnosti, kao što su stipendije, bespletan prijevoz. Također smo uložili dosta u infrastrukturna ulaganja – navodi Babić.

Visoko je postalo grad. Na pitanje koliko se promjena statusa može odraziti na kvalitet života građana, babić kaže:

Hayat
  • Trebalo bi da se odrazi puno. Sredstva su nam ostala ista, kao i zakonska ovlaštenja, ali je jako bitno za imidž  koji imamo. Ulazimo u porodicu europskih gradova i otvaraju nam se putevi da apliciramo na različite programe. Kada nakon nekoliko stoljeća vratite epitet grada onda je to ljudima jako bitno. Dosta radimo na razvoju turizma i drago nam je da smo postali grad turizma, a ne općina turizma.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat