Hasan Čengić novi predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH

1811

U naredne četiri godine predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH je Hasan Čengić, a potpredsjednici Edin Altagić i Ramiz Jelovac, odlučeno je danas na konstituirajućoj sjednici Sabora Islamske zajednice u BiH.

Prije dužnosti koju je danas preuzeo, Hasan Čengić je obavljao funkcije tehničkog sekretara u Centrali SDA u Sarajevu, pomoćnika komandanta Vrhovnog štaba Armije BiH, pomoćnika ministra u Vladi Federacije BiH, zastupnika u Parlamentu Federacije i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i sabornika u Saboru IZ-a u dva mandata.

Za sekretara Sabora je izabran Faruk Hašimović.

Nakon polaganja zakletve novoizabranim sabornicima čestitali su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i dosadašnji predsjednik Sabora Safet Softić.

Sabor je razmatrao Izvještaj Glavne izborne komisije o provedenim izborima, te obavio izbor radnog predsjedništva Sabora, kandidacione komisije i komisije za izbor.

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini usvojio je danas na konstituirajućoj sjednici Izjavu u vezi s objavljivanjem rezultata popisa stanovništva u BiH 2013. godine.

U Izjavi se navodi da je prvi popis stanovništva u BiH nakon agresije na zemlju i genocida nad Bošnjacima od najveće važnosti za njeno društvo i državu.

– Kao zajednica, podržali smo ovaj popis stanovništva i pozvali svoje pripadnike i članove da se aktivno uključe u proces popisa. Djelimo očekivanja domaće i međunarodne javnosti da će popis dati tačne podatke i objektivnu sliku o stanovništvu i drugim pitanjima koja, prema evropskim standardima, obuhvata ovaj popis – stoji u Izjavi.

Sabor Islamske zajednice u BiH pozvao je statističke institucije da na zakonit način izvrše obradu popisanih podataka dobijenih na popisu stanovništva u BiH 2013. godine.

– Politički pritisci s ciljem nezakonite eliminacije popisanih građana su neprihvatljivi i vode poništavanju popisa stanovništva. Predstavnici međunarodnih statističkih institucija, koji nadgledaju popis stanovništva u BiH, ne smiju podleči takvim pritiscima i dužni su osigurati poštivanje međunarodnih statističkih standarda – istaknuto je na sjednici Sabora.

Zaključeno je da će Sabor Islamske zajednice budno pratiti proces popisa stanovništva u BiH sve do objavljivanja konačnih rezultata i adekvatno se očitovati, javlja agencija MINA.

Komentari

komentara