Hapšenje zbog zloupotrebe opojnih droga

Službenici PS Visoko su uhapsili nekoliko osoba zbog dovođenja u vezu sa zloupotrebom opojnih droga.

MUP ZDK je saopćio detalje ove akcije:

Poduzimajući mjere i radnje na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Policijske stanice Visoko su došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima određenih lica iz Visokog, koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga.

U skladu sa prikupljenim informacijama, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Visokom, dana 09.02.2018. godine, u naseljenom mjestu Orašac, izvršen je pretres kuće i pratećih objekata koje koristi lice O.M., rođeno 1986. godine, iz Visokog. Izvršenim pretresom kuće pronađeno je slijedeće:

2 495,6 grama opojne droge speed,
23,3 grama opojne droge marihuana,
1 gasni pištolj, 
55 tableta koje sadrže psihotropne supstance i čije držanje nije dozvoljeno i
2 tzv. drobilice za pripremu opojnih droga.

Sporna materija i predmeti su fotografisani i izuzeti sa lica mjesta. Izvršenim preliminarnim vještačenjem je utvrđeno da se radi o opojnoj drogi speed i marihuani.

Lice O.M. je lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama Policijske stanice Visoko, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predato na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, navodi se u saopćenju.

Izvor: MUP ZDK