Hakeri – Pet privrednika u BiH ostalo bez 200.000 KM

Na području Policijske uprave Bijeljina pet gospodarstvenika koji posluju sa inozemstvom prijavilo je ukupnu štetu od 200.000 KM koje su hakeri preusmjerili na račune u zemljama Afrike, Azije i bivšeg SSSR-a, rekao je danas načelnik ove uprave Žarko Ćosić.

Ćosić je na konferenciji za novinare rekao da je policija uspjela vratiti novac vlasniku samo u jednom od ovih slučajeva visokotehnološke prevare.

On je upozorio domaće gospodarstvenike na ove prevare koje nastaju tijekom internet komunikacije sa inozemsnim partnerima, najčešće mailovima, o poslovanju i načinima uplate novca.

Prema njegovim riječima, u ovoj komunikaciji može doći do presretanja i mijenjanja sadržaja mailova i uputstava o plaćanju, što se događa u posljednje vrijeme, a hakeri iz inozemstva novac prebacuju na neželjene račune račune.

“Takva sredstva, ako se na vrijeme ne uoči izmjena o uputama plaćanja, teško se mogu povratiti i odlaze na račune u zemljama Afrike, Azije, bivšeg SSSR-a, a kao paravan za račune najčešće koriste neku od korespondentnih banaka iz Europe, najčešće Velike Britanije”, rekao je Ćosić.

Ćosić je poručio domaćim gospodarstvenicima da prije realizacije uplate ili isplate sa partnerima iz inozemstva telefonski potvrde način plaćanja i verificiraju uplatu.

Buka